FOTO: InfoBijeljina.com

Saobraćajna policija RS uskoro će na raspolaganju imati 44 nova alkometra, uređaja kojima se lako i brzo otkriva da li je vozač kojeg kontrolišu konzumirao alkohol.

Uređaje je nabavila Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, od sredstava koja su izdvajana iz premije auto-osiguranja u RS.

– Uređaje smo predali MUP RS koji će to rasporediti. Oni već koriste takve uređaje, ali nova 44 uređaja su značajna pomoć da se brže i lakše otkrije vožnja pod uticajem alkohola. To je najnoviji tip uređaja, njemačke proizvodnje, sa takozvanim pasivnim modom, pa se uređaj može samo prinijeti ustima osobe i on očitava odmah da li ima alkohola ili nema. Ako ima alkohola, onda se vozač isključuje i duva na pisak, da bi se utvrdila količina alkohola. Ako nema alkohola, vozač produžava – objašnjava direktor Agencije Milija Radović.

Po njegovim riječima, to su praktični uređaji koji se pune kao mobilni telefoni, nema potrebe da se kupuju baterije kao ranije i to olakšava korištenje u odnosu na uređaje starije generacije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )