FOTO: null

ZENICA, SARAJEVO - Odluka Islamske zajednice (IZ) u BiH, koja je naredila zatvaranje paradžemata, a za šta je rok istekao juče, po svemu sudeći, nije i neće naići na veliku podršku policijskih agencija.

Procjenjuje se da postoji na desetine ilegalnih mesdžida, u kojima se uglavnom okupljaju pripadnici vehabijske zajednice, koji se već sedmicama suprotstavljaju odluci da prestanu s održavanjem i organizovanjem vjerskih aktivnosti. 

Najavljena su juče i eventualna hapšenja onih koji ne pristanu da se vrate u okvire Islamske zajednice u BiH, ali, ako je suditi po (ne)zainteresovanosti policije, takav scenario daleko je od mogućeg. 

SIPA je dosad bila jedan od ključnih faktora u akcijama sprovedenim protiv lica radikalnih stavova i namjera, ali, u konkretnom slučaju, iz te agencije ne najavljuju slične aktivnosti. 

"SIPA nije uključena u aktivnosti koje poduzima Islamska zajednica u BiH u odnosu na zatvaranje paradžemata", kazala je za "Nezavisne" Kristina Jozić, portparol SIPA. 

Poznato je da u Ošvama, kod Maglaja, na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), postoji vehabijska zajednica, čiji se pripadnici protive gašenju ilegalnih džemata, ali tamošnja policija nema u planu da se uključi u realizaciju zamisli Islamske zajednice u BiH. 

"Što se tiče navedene problematike nismo planirali konkretne mjere u smislu obezbjeđenja svih lokacija i pružanja određenih asistencija", navela je Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK. 

Ona, pritom, dodaje da pripadnici ovog MUP-a operativno prate dešavanja i kretanja na terenu, posebno kada su u pitanju područja na kojim žive lica koja su dosad bila predmet njihovih provjera i opservacija, kako bi, ukoliko dođe do bilo kakvih incidentnih situacija ili sigurnosnih izazova, reagovali brzo i efikasno. 

Područje djelovanja

Što se tiče područja djelovanja MUP-a Tuzlanskog kantona, jedna od najproblematičnijih je vehabijska zajednica u Gornjoj Maoči, kod Srebrenika, ali iz tamošnje policije ne navode da li već imaju neke planove kada je riječ o paradžematima. 

"MUP TK će u dogovoru i koordinaciji s Ministarstvom sigurnosti BiH, to jeste Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova, kao i drugim agencijama za provedbu zakona, raditi po instrukcijama i uputstvima u vezi s navedenom problematikom", naveli su iz MUP-a TK. 

Podsjetimo, iz Rijaseta IZ u BiH je ranije saopšteno da je zatraženo od muftija i glavnih imama da obave razgovore s predstavnicima paradžemata i pozovu ih da se uključe u područne džemate IZ u BiH, a rok za gašenje paradžemata je bio kraj mjeseca koji smo juče ispratili. 

"Nezavisne" su i ranije objavile da zamisao IZ u BiH neće ići glatko, što je i potvrđeno nakon što je više vođa paradžemata odbilo zahtjev i zatražilo sastanak s predstavnicima Islamske zajednice, do kojeg na kraju nije ni došlo. IZ BiH je, pritom, poslala vođama paradžemata jasnu poruku.   

"Licemjerno je da se pozivate na svete tekstove i zagovarate jedinstvo muslimana, a istodobno bahato i arogantno odbijate da nelegalne džemate, u ime kojih nastupate, integrirate u jedinstvenu Islamsku zajednicu u BiH", poručili su nedavno iz IZ u BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )