FOTO: nezavisne

BANJALUKA - Smrt Srđana Cvijića (31) iz Srpca, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima preminuo u Banjaluci u noći između 28. i 29. septembra, pod lupom je policije, koja je, u svojstvu svjedoka, saslušala Srđanovog brata Nemanju.

 

Porodica Cvijić već sedmicama traga za istinom i traži da se utvrdi odgovornost pripadnika Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Banjaluci, odnosno da se ustanovi po čijoj odluci kobne večeri, kada je Nemanja zvao Hitnu, po njegovog brata nije došlo sanitetsko vozilo.

Nemanja Cvijić je za "Nezavisne" potvrdio da je u subotu dao izjavu inspektoru u sjedištu banjalučke policije te da je izjava od njega uzeta po naredbi Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

"Dao sam izjavu u svojstvu svjedoka. Rekao sam, uglavnom, sve ono što sam dosad ispričao i medijima", rekao je Nemanja Cvijić za "Nezavisne".

Nemanja je, podsjetimo, ranije izjavio da je kobne noći od dispečerke dobio odgovor da "prošetaju" do Hitne pomoći, a kada joj je objasnio da se Srđan guši, da ne može da diše niti hoda, predložila im je da zovnu taksi.

"Inspektoru sam rekao da mi je, kada je taksi došao, stanodavac kod kojeg živim u naselju Paprikovac pomogao da mog brata unesemo u vozilo. Takođe sam u policiji ispričao da sam, kada smo došli do zgrade Službe hitne medicinske pomoći, tu 100 odsto vidio najmanje jedno sanitetsko vozilo koje je bilo slobodno, mada postoji mogućnost da ih je bilo još", rekao je Nemanja za "Nezavisne".

Iz Policijske uprave Banjaluka rekli su nam da im ovaj događaj nije prijavljen, ali da se po predmetu postupa.

"Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka u predmetu iz vašeg upita postupaju po naredbama Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka", rekli su nam iz PU Banjaluka.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka kratko su naveli da se postupa nakon medijskih napisa o ovom slučaju.

"Tužilaštvo je 15. oktobra po službenoj dužnosti formiralo predmet, te će izvršiti provjere u vezi s navedenim događajem", kažu iz ovog tužilaštva.

Srđan je, podsjetimo, preminuo kobne noći na Urgentnom odjeljenju UKC RS u Banjaluci, a uzrok smrti nije do kraja utvrđen.

Njegov brat kaže da se te noći, kada je zvao Hitnu pomoć, prvo javio muškarac kojem je dao osnovne informacije, objasnivši da mu se brat guši.

Nemanja je izjavio da mu je muški glas odgovorio da nije siguran da li je to za intervenciju te da mora provjeriti sa dispečerkom. Kada mu se javila ženska osoba, sve je ponovio, a ona mu je, navodi Cvijić, odgovorila da je vjerovatno u pitanju alergijski bronhitis i da bi trebalo da dođu.

Objasnio joj je, kaže, da mu treba vozilo, jer nema vlastito niti je vozač, na šta mu je predložila da "prošetaju". Rekao joj je, ističe, da njegov brat ne može da hoda, da se guši i ne može da diše, na šta mu je ona odgovorila da zovie taksi.

Nemanja je nakon toga odmah pozvao taksi, kojim su došli do Hitne pomoći. Srđan je u tim trenucima već bio bez svijesti i odmah su ga odveli na reanimaciju. Pola sata nakon prijema njegovog brata su vozilom Hitne pomoći odvezli u Urgentnu, gdje su mu pola sata nakon prijema saopštili da mu je brat preminuo.

Nemanja kaže da porodica ne smatra da je iko od doktora napravio grešku niti ih smatraju odgovornim.

"Smatramo da je odlukom dispečera da ne pošalje vozilo, koje je bilo očigledno dostupno, oduzeto vrijeme u kom je moglo doći do pomoći mom bratu", kaže Nemanja.

Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka, ističe da su oni od svih svojih radnika koji su te noći radili u smjeni zatražili pisane izjave, te da pravni tim sada radi pravnu procjenu.

"Naravno, za dokazivanje bilo kakve stručne greške nije ovlašten Dom zdravlja Banjaluka. Tu su ovlašteni sudski vještaci i drugi vještaci iz oblasti medicinske struke. Što se tiče Doma zdravlja, mi ćemo preduzeti sve potrebne mjere ukoliko utvrdimo da naše procedure nisu ispoštovane i da je napravljena loša procjena od strane dispečera koji je tada razgovarao s porodicom. A, složićemo se da su moguće ljudske greške i mi od tih grešaka i ne bježimo", navela je Todorovićeva.

Iz Doma zdravlja Banjaluka kažu da je 2. oktobra, putem elektronske pošte, zaprimljena žalba Nemanje Cvijića, te da je istog dana službeno protokolisana.

"Odmah po prijemu žalbe proslijedili smo zahtjev osoblju Službe hitne medicinske pomoći te su preduzete dalje aktivnosti i mjere iz nadležnosti ustanove u skladu s važećim zakonskim propisima i internim dokumentima. O utvrđenim činjenicama i preduzetim mjerama obavijestićemo podnosioca žalbe, a nakon završetka postupka za utvrđivanje odgovornosti radnika, koji je pokrenut", kažu iz Doma zdravlja Banjaluka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )