FOTO: InfoBijeljina

BANJALUKA, SARAJEVO - Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske je u prošloj godini evidentiralo 42 napada na svoje policajce, dok je u istoj godini u FBiH evidentirano 77 takvih napada.

Statistika, dakle, pokazuje da policajci bivaju meta napadača, u prosjeku, svaki treći dan, a jedan od posljednjih takvih slučajeva zabilježen je, kada je vidno pijani Trebinjac, ispred prostorija Službe hitne medicinske pomoći u Trebinju, nasrnuo pesnicama na policajca, kojeg je potom uhvatio za grlo.

Prema podacima MUP-a Srpske, u prošlogodišnjim napadima na njihove pripadnike jedan policajac je ubijen, jedan je teže povrijeđen, a 36 ih je lakše povrijeđeno.

Najčešći razlozi i povodi napada na policajce u Srpskoj tokom prošle godine su bili tokom uspostavljanja narušenog javnog reda i mira (11), hapšenja (devet), kontrole i regulisanja saobraćaja (osam) i slično. U tom periodu uhapšena su 44 lica, odnosno napadača.

"Protiv 37 lica podneseni su izvještaji okružnom javnom tužilaštvu, protiv dva lica je podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, a prekršajni nalozi su uručeni za šestoro lica. Jednom licu je određen pritvor od strane suda", rekla je za "Nezavisne" Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Srpske.

Krivičnim zakonikom Republike Srpske je propisano da će ko napadne ili ozbiljno prijeti da će napasti službeno lice u vršenju službene dužnosti biti kažnjen novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

Ako je pri napadu policajcu nanesena povreda ili mu je prijećeno oružjem, napadač će biti kažnjen zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Anica Jondić, predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske, kaže da su policajci predmet napada samo zato što stručno i profesionalno rade svoj posao.

"To je ono što policijske službenike razlikuje od svih ostalih profesija. U drugim profesijama, koje su takođe rizične, imate nesreće na poslu, do kojih dolazi zbog tragičnih okolnosti. Specifičnost policijske službe je da ste naprosto meta samo zato što radite svoj posao", navela je Jondićeva za "Nezavisne".

Iz Federalne uprave policije naveli su da je tokom prošle godine zabilježeno 77 fizičkih napada na ovlaštena službena lica.

"Najveći  broj  napada  zabilježen  je na području Kantona  Sarajevo, Unsko-sanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona", naveli su iz FUP-a.

Iz Policije Brčko distrikta rekli su za "Nezavisne" da su u 2018. godini evidentirana četiri napada na službenu osobu u vršenju poslova bezbjednosti, dok lani nije zabilježen nijedan takav slučaj.

Podsjetimo, u aprilu prošle godine, u Gornjoj Ravskoj, kod Prijedora, ubijen je prijedorski policajac Slađenko Tubin (47), a za ovaj zločin optužen je Marko Šabić (45). Iza Tubina su ostali supruga i dva sina. Pola godine ranije grupa kriminalaca, koja je u sarajevskom naselju Alipašino polje pokušala ukrasti golf 6, ubila je sarajevske policajce Adisa Šehovića (46) i Davora Vujinovića (43).

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )