FOTO: null

U prvoj nedjelji početka nadzora nad influencom u sezoni 2019/2020, tačnije u 40. nedjelji ove godine, domovi zdravlja RS su prijavili 1.961 akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je oboljenja sličnih gripi (ILI) registrovano 258.

U bolnicama u RS u ovoj sedmici prijavljeno je petoro oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije (SARI) i to svih pet u Opštoj bolnici Doboj, saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

U ovom periodu, testirana su dva ILI uzorka, od kojih nijedan nije bio pozitivan na viruse gripa.
– Zbog većeg boravka u zatvorenom prostoru i mjestima gdje borave veće grupe ljudi, neophodno je primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene kao i higijene prostora u kojem živimo i radimo.

U narednom periodu, posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak. Trajanje posjete treba svesti na minimum, u posjetu ići samo ako smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju i izbjegavati blizak kontakt sa oboljelim – kaže načelnica Službe za epidemiologiju u IZJZ Nina Rodić Vukmir.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )