FOTO: InfoBijeljina.com

Inspektori su pojačali kontrole za neizdavanje fiskalnih računa u kafićima, trgovinama i drugim ugostiteljskim objektima u čitavoj Republici Srpskoj. Kontrola je kažu ista u svim opštinama u RS, ali Banjaluka ima najviše poslovnih objekata, zbog toga i najveći broj provjera, ali u kaznama prednjači Bijeljina.

"Od početka ove godine, za 11 mjeseci smo izvršili 3.298 kontrole evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa, a u 1.317 slučajeva su uočene nepravilnosti. Zbog neizdavanja fiskalnih računa privremeno je zatvoreno 485 objekata širom RS na period od 15 dana", kaže Nikola Salapura, portparol Poreske uprave RS. 

Cilj nije novčano kažnjavanje građana, nego podizanje svijesti o značaju uzimanja fiskalnih računa, jer se tako povećava ekonomska snaga Srpske, kažu iz Poreske uprave. Građani kažu da imaju različita iskustva i drugačije navike. 

Skoro polovina provjerenih objekata u ovoj godini dobila je kaznu za neizdavanje računa i utaju poreza u ukupnom iznosu većem od milion maraka, kažu podaci Poreske uprave. Iako su pod lupom poslodavci, i potrošači koji ne uzmu račune mogu biti kažnjeni.

Tražite i uzimajte fiskalni račun. Na taj način sprepčavate sivu ekonomiju, štitite sebe, ali i svoj novčanik, jer je kazna za neuzimanje računa 50 konvertibilnih maraka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )