FOTO: null

Dom zdravlja Bijeljina je, zbog izuzetno visoke temperature vazduha koja se očekuje i narednih dana, povećao broj ekipa Hitne pomoći i uveo telefonsku liniju 415-210 na koju građani 24 časa mogu dobiti savjet ljekara.

Iz Doma zdravlja saopšteno je da je radi zaštite zdravlja stanovništva povećan i obim usluga Službe porodične medicine. 

LJekari savjetuju građanima da u periodu visoke dnevne temperature vazduha ne pretjeruju sa fizičkim aktivnostima, a u periodu od 11.00 do 16.00 časova nije preporučljivo duže vrijeme boraviti na otvorenom ili se sunčati. 

Stambeni prostor treba rashlađivati u noćnim časovima kada je temperatura niža, a tokom dana prostorije treba zatamniti. 

Za vrijeme izuzetno visoke temperature savjetuje se obavezno rashlađivanje tijela, uz preporuku da se pije dosta vode i čajeva, a izbjegavaju gazirana pića, kofein i alkohol. 

Preporučuje se nošenje lagane, široke i svijetle odjeće od prirodnih materijala, kapa ili šešira, a uz sebe treba imati vodu. 

LJekari kažu da u ovim uslovima treba jesti češće, ali manje obroke i izbjegavati jaku hranu i jesti više voća i povrća. 

Lijekove treba redovno uzimati, a za svaku nedoumicu obavezno se posavjetovati sa ljekarom. 

Iz Doma zdravlja Bijeljina podsjećaju da pomoć ljekara treba zatražiti ako osoba osjeća vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu, glavobolju i grčeve u nogama i rukama. 

Do dolaska medicinske ekipe ili javljanja u najbližu ambulantu ugrožene treba smjestiti u hladovinu ili u rashlađenu prostoriju, položiti ih u vodoravan položaj sa podignutim nogama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )