FOTO: null

Svake godine sa dolaskom toplijih dana pojačana je kontrola i uzorkovanje namirnica koje su podložnije kvarenju.

Sanitarna inspekcija grada Bijeljine kontroliše namirnice u restoranima, grilovima brze hrane, mjestima gdje se prodaje mlijeko i proizvodi od mlijeka. 

Stanovnici Bijeljine kažu da sumnjaju u kvalitet hrane koju kupuju tokom ljetnjih mjeseci. Posebno se to odnosi na objekte brze hrane, picerije, restorane, i poslastičarnice.

Tokom ljetnjih vrelih dana, meso, jaja, mlijeko i ostale lako kvarljive namirnice veliki su rizik sa tanjira ako se ne čuvaju u frižiderima. Zbog toga, od maja do oktobra inspekcija vrši pojačanu kontrolu. Za sada su svi uzorci bili zadovoljavajućeg kvaliteta.

- Akcenat se daje objektima brze hrane posebno onih u blizini škola kao i drugih objekata gdje se skuplja veći broj ljudi - poslastičarnica, gdje se vrši proizvodnja i promet sladoleda, kolača, zatim roštiljnica, restorana, picerija itd. - kaže Ognjen Đuka, v.d. načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Bijeljina.

Vlasnici ugostiteljskih objekata svjesni su da je svega nekoliko sati na visokim temperaturama dovoljno da se iz jedne bakterije u hrani razvije njih dva miliona. Pored redovnih kontrola nadležnih, inspekcija sprovodi i interne kontrole.

- Mi ne znamo kada će oni doći i ne znamo koji će sastojak uzeti - šunku, sir, brašno, ili možda bris sa neke radne površine - kaže Vasko Todić, vlasnik picerije.

Nadležni upozoravaju da lako kvarljive proizvode treba kupovati samo u radnjama gdje se oni čuvaju u rashladnim uređajima, a obavezno treba provjeriti datum proizvodnje i rok upotrebe.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )