FOTO: BN tv

Trovanje hranom jedan je od najčešćih zdravstvenih problema ljeti jer visoke temperature pogoduju razmnožavanju štetnih mikroorganizama u namirnicama. Građani u ovom periodu s oprezom kupuju lako kvarljive proizvode, a pogotovo jaja, mliječne prerađevine, meso i sladoled. U inspekciji napominju da je potrebno biti oprezan.

Visoke temperature ljeti, uz povećanu vlažnost vazduha, mogu uticati na ispravnost prehrambenih proizvoda. Građani ljeti najviše strahuju prilikom kupovine mliječnih proizvoda, mesnih prerađevina i sladoleda. Iz Odjeljenja za inspekcijske poslove najavljuju rigoroznije kontole do oktobra. 

U Bijeljini do sada nisu zabilježeni slučajevi trovanja hranom, bio je i mali broj uzoraka koji nisu bili u skladu sa standardima, pa razloga za strah, za sada nema. 

Inspektori ističu da hrana mora biti pravilno deklarisana i skladištena, u rokovima trajanja. Ipak, opreza nikada dosta. Kazne za nepravilnosti su relativno velike od 100 do 10 000 KM, ali i neophodne, ističu inspektori, a iako za sada nisu zabilježeni slučajevi trovanja hranom apeluju na građane da paze gdje i šta kupuju, te da ako primjete išta sumnjivo prijave odgovornoj službi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )