FOTO: InfoBijeljina.com

Inspektorat Republike Srpske od marta ove godine angažovan je u svom punom kapacitetu na provođenju niza mjera za suzbijanje širenja virusa korona, a tokom kontrola uočene su nepravilnosti i na području regije Bijeljina.

"Nakon što je krajem maja stavljen van snage zaključak kojim su republički inspektori bili obavezni provoditi dvadesetčetvoročasovni nadzor ulaska putnika iz inostranstva, od sredine mjeseca juna inspektori su započeli pojačan nadzor poštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama", rekli su za portal InfoBijeljina iz Inspektorata RS.

Kako dodaju, u okviru provođenja tih mjera, tokom četiri mjeseca, republički inspektori su u saradnji sa inspektorima jedinica lokalne samouprave izvršili više od 23.000 inspekcijskih kontrola u RS u kojima su do sada izrečene kazne u iznosu od oko 356.000 KM, dok je za 29 ugostiteljskih objekata izrečena i mjera zabrane rada. 

"Na regiji koju inspekcijskim nadzorom obuhvata organizaciona jedinica Inspektorata u Bijeljini, u ta četiri mjeseca izvršeno je 4.236 inspekcijskih kontrola, od čega je 50 bilo sa utvrđenim nepravilnostima, te su subjektima kontrole izrečene kazne u iznosu od 47.400 KM, dok je za dva objekta izrečena mjera zabrane rada", kažu iz Inspektorata RS. 

Kontrolama su, kako pojašnjavaju, obuhvaćene sve vrste objekata, a poseban akcenat stavljen je na objekte u kojima se u pravilu okuplja veći broj lica, kao što su kafići, restorani, te vozila javnog prevoza, koji zbog frekvencije građana na dnevnom nivou predstavljaju visokorizične objekte.

"U pravilu kontrole su uredne u objektima kao što su vrtići, škole, apoteke, prodavnice, banke, građevinski objekti i slično, dok se nepravilnosti u provođenju preventivnih mjera najčešće konstatuju u ugostiteljskim objektima", ističu iz Inspektorata RS. 

Rad inspektora organizovan je pored redovnog radnog vremena, i u večernjim i noćnim satima, u radne dane, ali i dane vikenda, kao i u saradnji sa drugim nadležnim organima. 

"Posmatrano generalno možemo konstatovati da su privredni subjekti u proteklom periodu pokazali odgovornost, ali nepovoljna epidemiološka slika u Republici Srpskoj ipak ukazuje na činjenicu da pojedinci nisu dovoljno ozbiljno shvatili trenutnu situaciju. Zaštita javnog zdravlja je prioritet u odnosu na interese pojedinaca i svako neodgovorno ponašanje biće strogo sankcionisano", upozoravaju iz Inspektorata RS.

Apeluju na poslovne subjekte da svoj rad prilagode trenutnoj situaciji, da se pridržavaju propisanih zaštitnih mjera i da prevenciju stave na prvo mjesto. Cilj inspekcije, kako poručuju, nije kažnjavanje, zabrana rada, niti represija, naročito imajući u vidu otežanu ekonomsku situaciju zbog ograničenja u radu poslovnih subjekata. 

"Zdravstvena zaštita stanovništva, isplate plata i socijalnih davanja ne smiju biti dovedeni u pitanje, a povećanje broja oboljelih, opterećenost zdravstvenih ustanova i udari koje privreda trpi posljednjih pola godine predstavljaju ozbiljan rizik i za naredni period", napominju iz Inspektorata RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )