FOTO: null

Mario Ilić je mladi fotograf i videoproducent iz Tuzle, postigao je veoma značajne uspjehe na polju fotografije i videa kako na domaćoj, tako i na inostranoj sceni.

Talenetovani  Mario Ilić primljen je među samo sedam studenata na Akademiju primijenjenih umjetnosti u Beču, u klasu profesora Matthiasa Koslika, na smjer Primijenjene fotografije i aktuelnih medija. 

Iako je na samom početku na polju fotografije i videa, ovaj mladić iza sebe ima zavidan broj projekata. 

U fotografiji i videu ga  privlače sloboda izražavanja koju ovi mediji nude, a inspiraciju pronalazi, kako kaže, u svojoj okolini, stvarima, ljudima, muzici...

Fotografiju i video, koji su usko povezani kao vizuelni mediji, uspio je da poveže kroz bavljenje svojim poslom. Skoro uvijek za vrijeme snimanja videa, napravim i neke fotografije. Isto tako, fotografija mi često pomogne da osmislim video te prvo posložim radnju i fotografije te krenem sa snimanjem videa, kaže Mario.

Fotografija i video produkcija su mediji koji mu omogućavaju da ispolji svoje i tuđe emocije, motive koji su mu se  dojmili, udahnjujući pričama i idejama koje ima život i na taj način ih podijeli  sa drugima. 

Mario se bavi i snimateljskim poslom. Snimanjem videa se počeo baviti nešto kasnije nego fotografijom, kada je dobio svoju prvu DSLR kameru. 

Taj novi medij koji sam otkrio me počeo jako zanimati i sve sam više istraživao mogućnosti na tom polju. Sam kadar je po meni vrlo zanimljiva stvar jer ga je moguće prikazati na dvadeset načina, a da pritom svaki ima svoje opravdanje i razlog. Snimateljski posao je zahtjevniji, ali uvijek interesantan i dinamičan, i svaki put ste u nekoj drugoj priči, sa nekim drugim ljudima, lokacijama i dešavanjima, objašnjava Mario.

Kao najvažniji  recept za uspjeh Mario navodi ključnu kombinaciju  talenta, kreativnosti i puno, puno rada.

Iako se u današnje vrijeme teško izboriti na tržištu, tvrdi da ipak ima prostora za mlade autore, sam internet i dostupnost društvenim mrežama omogućava svakom pojedincu da pokaže šta radi i stvori svoju publiku, međutim potrebna je kvaliteta da bi se istaknuli u masi, kaže ovaj mladi talentovani umjetnik koji pogledom kroz objektiv  okriva nove čari fotografije i videa.

U prilogu pogledajte jedan od videa Maria Ilića, koji je uradio kao član Salt And Flow ekipe iz Tuzle. Video je simljen na Univerzitetu primijenjene umjetnosti u Beču.

Piše: Snežana Milošević

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )