FOTO: null

Mnogi građani koji iznajmljuju stanove u RS ogorčeni su jer stanodavci rijetko pristaju na potpisivanje ugovora, što donosi brojne rizike, poput toga da im kirija poskupi "preko noći" ili da dobiju naređenje da se isele za nekoliko sati.

Oni koji su prinuđeni na podstanarski život u najvećem gradu RS, gdje ima najviše podstanara, ali i u ostalim opštinama, često tvrde da stanodavci ne poštuju njihova prava, odnosno da ne žele da ih prijave na adresu stanovanja, a iza toga se, uglavnom, krije izbjegavanje plaćanja poreza.

Veliki problem podstanara je i to što bez potpisanog dokumenta nisu u mogućnosti da prijave i mjesto stanovanja, što opet donosi i druge posljedice, poput toga da su, kada moraju da se periodično javljaju Zavodu za zapošljavanje RS, prinuđeni da putuju u svoju opštinu.

Studentkinja medicine Kristina Rendić iz Prijedora u Banjaluci živi posljednjih pet godina i do sada je promijenila šest stanova, a nikada nije bila u prilici da to i ozvaniči potrebnim dokumentom.

"Više puta moji roditelji i ja tražili smo od stanodavca da potpiše ugovor, međutim niko od njih to nije želio da uradi", naglašava Rendićeva.

Ona dodaje da se i pored ugovora koji stanodavci ne žele da potpišu dešavaju i druge neugodne situacije.

"Gazde stanova često isključuju grijanje u iznajmljenim stanovima ili tokom pregovora o iznajmljivanju stana pokažu jedan namještaj, a kad se uselim u stan, zateknem sasvim drugi, naravno lošiji", ističe Rendićeva.

Zbog ovog i mnogih drugih razloga ona smatra da je poželjno potpisivanje ugovora između stanodavca i podstanara, jer to je jedini način da se zaštite interesi obje strane.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, ističe da stanodavci izbjegavaju postpisivanje ugovora sa podstanarima jer im to donosi trošak.

"Kada se ugovor potpiše, podstanar ima veliku sigurnost, u smislu da, na primer, ne može da mu se diže iznos stanarine preko noći i slično. Međutim, stanodavci uglavnom ne prijavljuju podstanare, ne plaćaju porez", ističe Petrović.

Savjetuje budućim podstanarima da sa stanodavcem potpišu bar interni ugovor, koji čak ne mora biti ni ovjeren.

"Ukoliko bi i jedan i drugi potpisali taj papir, on ima svoju snagu. I kada nije overen, može biti podloga za dokaz. Čak i usmeni dogovor je ugovor, naravno ako za to postoji svedok", naglasio je Petrović.

On ističe da podstanari pri iznajmljivanju stana treba da provjere niz detalja, gdje, između ostalog, spada iznos kirije, ko plaća režije, kada se te obaveze isplaćuju i ostalo.

Iz Udruženja građana DON Prijedor potvrđuju da su dobijali žalbe studenata u Banjaluci nakon što su ih vlasnici stanova preko noći istjerivali na ulicu, jer nisu imali potpisan ugovor, i time nisu mogli da ostvare zakonska prava.

"Svima smo savjetovali da u budućnosti traže potpisivanje ugovora sa stanodavcem jer samo tako, u slučaju kršenja, mogu ostvariti svoja prava", uvjerava Zoran Petoš, projektni koordinator u prijedorskom Udruženju građana DON.

On podsjeća i na novi Zakon o prebivalištu, gdje ne možete da dokažete prebivalište bez ugovora sa stanodavcem.

"Tu je i zakonska obaveza stanodavca da prijavi stanara i plaća porez. Ako stanujete bez ugovora i niste prijavljeni, smatra se da ste tu ilegalno i samim tim i stanar krši zakon. Stanodavci nerado pristaju na ugovor, ali stanari moraju biti istrajni", upozorava Petoš.

Jedan Banjalučanin koji izdaje jednosoban stan kaže da ranije s podstanarima nije potpisivao ugovore jer bi mu to bio trošak zbog poreza, ali da će sa budućim podstanarima to učiniti jer se dešavalo da neki podstanari kasne s plaćanjem kirija, a znali su i oštetiti namještaj i tehničke uređaje.

Milenko Šajić, portparol Gradske uprave Banjaluka,  kaže da se ovakvi ugovori mogu ovjeriti u opštini, kao i kod notara.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )