FOTO: desavanjaubijeljini.com

U semberskom selu Velika Obarska postavljen je bilbord podrške bratskom narodu u odbrani svetinja u Crnoj Gori.

Ideja da se na ovaj način pruži podrška u odbrani svetinja u Crnoj Gori došla je od crkve, odnosno sveštenika, kao i jednog broja mještana ovog semberskog sela.

Protonamjesnik Predrag Gavrić kaže da na ovaj način, Crkvena opština i vjerni narod Velike Obarske, žele da iskažu svoj protest protiv, kako kaže, ponižavajućeg i diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori, kojim se nasilno oduzimanju crkve, manastiri i imovina Srpske pravoslavne crkve.

„Naša poruka je da državni organi preispitaju svoj stav o vjerskim pravima i slobodama svojih građana. Moramo svi zajedno stati uz naš bratski i svetosavski vjerni narod i ne odustajati od odbrane SPC, kako u Crnoj Gori, tako i na Kosovu i Metohiji, Makedoniji i Hrvatskoj“, rekao je Gavrić, te poručuje da srpski narod, čuvajući svoje svetinje, čuva svoju vjeru, svoj identitet i svoju istoriju.

Podršku realizaciji ove ideje dao je i protonamjesnik Mitar Mlađenović.

Mlađenović kaže da  država i crkva imaju zajednički zadatak - da svako sa svoje strane vodi brigu o povjerenom narodu, te da je jako teško kada postoji nerazumijevanje u komunikaciji crkve i države.

“Smatram da uvijek i svagda, i prije svega, čovjek treba da gleda u lice Božije i od njega da traži pomoć i urazumljenje svih onih koji ne razumiju vrijednost simfonije i saživota jednih sa drugima. U krajnjoj mjeri, i država i crkva imaju zajednički zadatak, da svako sa svoje strane vodi brigu o povjerenom narodu”, ističe Mlađenović.

Mlađenović kaže da svetinje u Crnoj Gori i njihovo cjelokupno postojanje svjedoče da je taj prostor sav prožet dubokim crkvenim, pravoslavnim, hrišćanskim identitetom, zbog čega je, kako kaže, posebno teško kada se te svetinje dovode u pitanje.

“Ono što je činjenica je da je vascjeli prostor Crne Gore sav prožet dubokim crkvenim, pravoslavnim, hrišćanskim identitetom, što upravo i svetinje koje se tamo nalaze i cjelokupno njihovo postojanje svjedoči. Stoga je nekako i posebna bol u srcu svakoga ko je u crkvi, ko je Hristov, kada se te svetinje dovode u pitanje i kada postoji takvo nerazumijevanje, upravo na planu komunikacije crkve i države”, naglašava Mlađenović.

Mlađenović je zadovoljan, ali i ponosan, na mještane i vjerni narod Velike Obarske, koji su, kako kaže, pokazali razumijevanje kroz ovaj gest i inicijativu.

“U nekoj teološkoj definiciji crkva jeste sabranje vjernih oko Bogočovjeka – Isusa Hrsita, prije svega u jednom liturgijskom smislu. Shodno tome, svaki naš vjernik i vjerni narod Velike Obarske, Bogu hvala i slava, i kroz ovaj gest i inicijativu, kroz ovo prepoznavanje i ovaj izraz samo svjedoče da na jedan živ način sagledava i živi bićem crkve. Svakako da je to radost, velika snaga i ponos nas koji predstavljamo, vodimo i pastirstvujemo našem narodu i našim vjernicima”, ističe protonamjesnik Mlađenović.

Ljubojević: Težak trenutak za srpski narod u Crnoj Gori

Mještanin Velike Obraske Vladimir Ljubojević kaže za Dešavanja u Bijeljini da su mještani rado prihvatili ideju sveštenika, te da su prepoznali težak trenutak u kojem se nalazi srpski narod u Crnoj Gori.

„Ideja je nastala kao posljedica dešavanja u Crnoj Gori. Mještani su se odazvali, tačnije jedan broj nas koji smo uvidjeli da je riječ o zaista dobroj ideji. Naša želja je bila da, prije svega, pošaljemo poruku srpskom narodu u Crnoj Gori da smo uz njih i da shvatamo da se nalaze u jako teškom periodu“, kaže Ljubojević, koji smatra da je pružanje podrške u ovakvim trenucima veoma značajno.

„Znamo da je i naš narod u RS bio u izuzetno teškoj situaciji devedesetih godina. Tada smo mi dobili značajnu podršku od naše matice, Srbije, kao i naroda Crne Gore, tada jedne zajednice. Svakako da pružanje podrške ima svoj značaj, naročito u teškim vremenima“, ističe Ljubojević.

Kada je riječ o reakciji građana na postavljeni bilbord, Ljubojević kaže da su komentari pozitivni.

„Komentari su pozitivni. Svi su rekli da, na neki način, i oni sa nama učestvuju u ovoj ideji i da je to poruka koju smo svi mi, kao selo Velika Obraska, poslali zajedno. Određen broj nas je učestvovao u realizaciji, ali, u svakom slučaju, cijelo selo stoji iza ove ideje“, naglašava Ljubojević.

Prema njegovim riječima, već dugi niz godina postoji izuzetno doba saradnja i interakcija crkve i mještana Velike Obarske.

„Postoji niz aktivnosti koje mi, zajednički, organizujemo. Zaista je veliki broj mještana uključen u život i rad naše crkve. Smatram da je to izuzetno dobro i pozitvino i da takva shvatanja treba prenijeti i na našu djecu“, ističe Ljubojević.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )