FOTO: pixabay

Vjerovali ili ne danas nas očekuje plus 18 stepeni, a takav nagli skok temperature i te kako je šok za organizam koji pokušava da se prilagodi tako toplom vremenu na početku februara.

Ponekad naš organizam ne može tako brzo da se adaptira na ove vremenske oscilacije, što je naročito izraženo kod hroničnih bolesnika, ali se neke tegobe mogu javiti i kod sasvim zdravih osoba.

  • Proljeće u februaru dobro je za šetnju, ali ne i za srce. Zato su ovih dana među ugroženijima srčani bolesnici, žale se na ubrzan rad srca, stezanje u grudima, otežano disanje.
  • Narednih dana osluškujte svoj organizam, obratite pažnju ukoliko osjetite nešto neobično poput jakog, probadajućeg bola u grudima koji traje. Tada se odmah obratite ljekaru.
  • Ovaj temperaturni skok utiče i na mentalno zdravlje, naročito kod osoba sa mentalnim smetnjama. Veliki broj hroničnih pacijenata ulazi u pogoršanje, naročito grupa oboljelih od bipolarnog afetivnog poremećaja i drugih poremećaja raspoloženja. Službe urgentne psihijatrije trenutno bilježe povećanje.
  • Na promjenu vremena reaguje i koštano-zglobni sistem, tako da reumatičari navode česte bolove u manjim zglobovima, koljenima, kičmi... Savjetuje se umjerena fizička aktivnost, a u slučaju dramatičnog pogoršanja javiti se fizijatru ili reumatologu.
  • Nije neobično ukoliko ovih dana osjetite umor, postanete bezvoljni, dekoncentrisani. Glavobolja, vrtoglavica, mučnina takođe se dovode u vezu sa vremenskim promjenama. 
  • U slučaju vrtoglavice, duplih slika, povraćanja koje ne možete da zastavite, oduzimanja dijela tijela, obratite se hitno neurologu. Prvih par sati mogu vam spasiti život.

Narednih dana svom organizmu možete da pomognete ukoliko se više odmarate, jedete zdravo i umjereno vježbate. Hroničnim bolesnicima se savjetuje da redovno uzimaju terapiju, da je ne mijenjaju bez dogovora sa ljekarima. Ne pretjererujte ni sa fizičkom aktivnošću, budite umjereni u svemu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )