FOTO: gradbijeljina.org

Manifestacija "Višnjićevi dani", posvećena pjesniku i guslaru Filipu Višnjiću, biće održana u Bijeljini od 1. do 8. novembra, najavio je danas gradonačelnik Mićo Mićić.

Nakon sastanka Organizacionog odbora Manifestacije na kojem je usvojen program ovogodišnjih 26. "Višnjićevih dana", Mićić je rekao da su organizatori - Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta", Srpsko kulturno-umjetničko društvo "Semberija" i Centar za kulturu veoma kvalitetno izvršili zaduženja.

"O Višnjićevom značaju za našu sredinu svjedoči činjenica da se njegov lik nalazi na grbu grada", naveo je Mićić i istakao da opština Ugljevik i grad Bijeljina planiraju postavljanje spomenika Višnjiću i izgradnju replike njegove rodne kuće u Trnovi.

Prema Mićićevim riječima, opština Ugljevik već je obezbijedila zemljište, a grad Bijeljina bi pomogao u izradi plana i izgradnji replike rodne kuće velikog pjesnika.

"Neki od građana izrazili su želju da finansiraju postavljanje spomenika pjesniku i guslaru koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji i kulturi našeg naroda. Na ovom projektu biće angažovani istoričari, arhitekte i stručnjaci iz drugih oblasti", rekao je Mićić.

U saopštenju Gradske uprave navedeno je da će 1. i 2. novembra, u pretprogramu Manifestacije, biti organizovana takmičenja osnovaca, srednjoškolaca i studenata u recitovanju i besjedništvu, kao i 10. Susreti mladih pjesnika "Filipovim stazama", a ovaj dio program biće održan u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić".

Program Manifestacije zvanično će početi 4. novembra polaganjem vijenaca kod spomenika Filipu Višnjiću na platou Biblioteke i podizanjem zastave "Višnjićevih dana" u 15.00 časova.

Program će biti nastavljen predstavljanjem zbirke pjesama "Morački bastion" autora Branka Krkovića u gradskoj biblioteci.

Nakon toga, za 18.00 časova u Muzeju Semberije zakazano je otvaranje izložbe "Tapiserije Milice Zorić: sinteza nasleđa i modernizma" autora Milice Orlović Čobanov, dok će u 19.00 časova biti održana svečana akademija u Centru za kulturu, koju organizuju SPKD "Prosvjeta" i Hor "Srbadija".

Narednog dana, 5. novembra, u Trnovi će biti održan istorijsko-poetski čas na mjestu gdje je postavljena spomen-ploča Filipu Višnjiću, predviđena je i posjeta Manastiru Tavna, a u Biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini promocije knjiga autora Anđelka Anušića "S Homerom u oluji" i LJiljane Lukić "Biseri na dnu mora".

Za 6. novembar planirano je polaganje vijenaca kod spomenika Filipu Višnjiću u Međašima, a učenici područne osnovne škole iz ovog mjesta i Osnovne škole "Petar Kočić" iz Broca, održaće poetski čas.

Istog dana će u 13.00 časova Savez slijepih i slabovidih lica Republike Srpske u Biblioteci održati kulturno-umjetnički program.

U 17.00 časova u Galeriji Centra za kulturu "Semberija" biće otvorena izložba "Slike iz života pod okupacijom. Život i stradanje stanovništva juga Srbije u Velikom ratu", koju organizuju Istorijski arhiv i Narodni muzej iz Vranja.

Te večeri će u Galeriji publici biti predstavljen zbornik "Južni srpski krajevi u 19. i 20. veku: društveno-ekonomski i politički aspekt".

Za 7. novembar planiran je koncert Ansambla "Vis antika" iz Beograda u sali Eparhijskog doma u Bijeljini, dok će narednog dana, na Mitrovdan, u hramovima Srpske pravoslavne crkve u Bijeljini biti služena Sveta liturgija i pomen Filipu Višnjiću.

Završnog dana Manifestacije u Biblioteci biće održano "Veče sa `Srpskom vilom`", u 19.15 časova planirano je spuštanje zastave "Višnjićevih dana", a potom Guslarsko-epsko veče u Centru za kulturu "Semberija".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )