FOTO: null

Dok deo poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS najavljuje da je aktuelni gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić već jednom nogom predsednik Vlade RS, a drugi smatraju da od takvog scenarija najverovatnije nema ništa, pojedini funkc

Kako saznajemo od izvora Pressa iz vrha najjače opozicione stranke u RS, pripreme za promenu skupštinske većine počele su prošle sedmice na inicijativu nekoliko poslanika SDS-a u NSRS.

- Iako je predsednik Mladen Bosić želeo da razgovori sa poslanicima vladajuće koalicije o eventualnom izglasavanju nepoverenja vladi počnu u septembru, deo naših poslanika zaključio je da postoje uslovi da se već sad može okupljati nova većina. Zato smo sazvali sastanak glavnog odbora i potpredsednika stranke, na kojem smo se usaglasili da postoji mogućnost za ovakvo delovanje. Nakon toga su u petak Bosić i Mićić imali sastanak u Brčkom gde je dogovoreno da nakon promene većine novi predsednik bude sadašnji gradonačelnik Bijeljine - kaže izvor Pressa.

Naš sagovornik dodaje da je sigurno da poslanici „Napredne Srpske" neće više davati podršku trenutnoj vlasti, a moguće je da će još neki poslanici iz DNS-a, SP-a i SRS RS preći na drugu stranu nakon planiranih pregovora.

Izvor Pressa ističe da je sve još u početnoj fazi, ali da u najjačoj opozicionoj stranci očekuju da bi do polovine leta RS mogla da ima izmenjenu skupštinsku većinu.


Titulari na potezu

Predsednik Kluba poslanika SDS-a u NSRS Vukota Govedarica prethodno je izjavio da je Mićo Mićić već jednom nogom predsednik Vlade RS, ukoliko predsednik RS Milorad Dodik dodeli mandat za premijera onim strankama koje imaju većinu u Narodnoj skupštini.

Ipak, da je Mićićeva noga još daleko od zgrade vlade kaže poslanik SDS-a Miladin Stanić, koji navodi da će teško doći do promene parlamentarne većine u Srpskoj.

- Ja baš ne vidim mogućnost da trenutne opozicione stranke "navuku" 42 poslanika u NSRS, jer dok god sadašnja vlast ima novca da kupuje poslanike mi ne možemo očekivati većinu. Teško je i da će se neko od poslanika iz DNS-a, SP-a ili radikala Dragana Đurđevića priključiti opoziciji. To se može desiti jedino ako i njihovi titulari to urade, što sada nije moguće - kazao je Stanić.

S druge strane, premijerka RS i međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da je temu o navodnoj ugroženosti skupštinske većine veštački nametnuo predsednik SDS-a.


Duboka ganutost

- Svi zakoni koje je Vlada RS ponudila su usvojeni, a za neka rešenja glasali su i pojedini opozicionari. Galamom o tome kako vlada navodno gubi podršku u NSRS rukovodstvo SDS-a nastoji da skrene pažnju sa svojih problema - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je ocenila da je to što je predsednik SDS-a ponudio mesto mandatara aktuelnom gradonačelniku Bijeljine samo pokušaj da "zakrpi rupe u SDS-u koje je sam napravio".

- Ne bih da zvučim sarkastično, ali sve nas je duboko ganula ta Bosićeva "velikodušnost" kojom nudi mesto mandatara, a da za njega nije obezbedio skupštinsku većinu. Uostalom, Bosić tu većinu nije mogao obezbediti ni samom sebi, kad je u izbornu kampanju ušao kao pretendent na to mesto, i to u vreme kad je SDS bio homogen. To je jeftin trik kojim Bosić nastoji da zaustavi cepanje stranke. A izjava Vukote Govedarice da je Mićić jednom nogom već premijer, u stvari, samo produbljuje uverenje da je SDS jednom nogom već u grobu - ocenila je Cvijanovićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )