FOTO: null

Lijepo vrijeme konačno je omogućilo poljoprivrednicima u Srpskoj da izađu na njive i počnu sa proljećnom sjetvom.

Poljoprivrednik iz Lijevča polja Draško Banjac kaže da je u ovom dijelu Srpske sjetva počela prije par dana. Istakao je da je repromaterijal veoma skup i da su poljoprivrednici primorani da ga uzimaju na kredit. Naglasio je da dodatni problem predstavlja i to što podsticaji kasne.

- Takođe, zemlja je teška za obradu, jer je prošle godine bilo mnogo padavina. Snalazimo se nekako, mada ima i onih koji odustaju od sjetve ili smanjuju površine - kazao je on.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Ljubo Maletić je istakao da radovi proteklih dana nisu počeli zbog Vaskrsa, ali da bi danas sjetva već mogla da počne u punom kapacitetu.

- Ukoliko vrijeme ostane kao sada, do 25. aprila trebalo bi da bude završeno 80 odsto proljećne sjetve, što se tiče kukuruza - rekao je Maletić i dodao da se proizvođači teško snalaze, jer poplavljeni još nisu dobili pomoć.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac je kazao da sjetva još nije počela zbog praznika, ali i zbog toga što je zemlja hladna i mokra. Dodao je da bi mogla da počne krajem sedmice, ukoliko se zadrži lijepo vrijeme.

- Ipak, s obzirom na to da meteorolozi najavljuju zahlađenje već od srijede i od petka novu kišu, plašim se da bi to moglo da bude dovedeno u pitanje. Takođe, osim vremenskih prilika, proizvođači imaju problema i sa nedostatkom novca, s obzirom na to da još nismo dobili dug za podsticaj iz prošle godine, kao ni plavi dizel - kazao je Usorac.

Stručni saradnik u resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danijel Egić je rekao da će najavljeno lijepo vrijeme omogućiti da se u narednih dvadesetak dana obavi sjetva kukuruza. Kazao je da je u RS oko 50 odsto neobrađenog zemljišta, a da je na obrađenim parcelama vodeća kultura kukuruz na skoro 42 odsto površina. Podsjetio je da je budžet za podsticaje ostao na istom nivou - 60 miliona maraka.


Pravilnik

Danijel Egić je istakao da je prije nekoliko dana objavljen i pravilnik o podsticajima u poljoprivredi i da su sve promjene išle s ciljem da poljoprivredna proizvodnja postane konkurentna.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )