FOTO: null

Veliki epski pjesnik Filip Višnjić dao je ogroman doprinos u borbi srpskog naroda za slobodu, a organizovanje manifestacije „Višnjićevi dani“ jedan je od načina da mu se odužimo i da njegovo ime i djela nikada ne budu zaboravljeni, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Mićić je, prije podizanja zastave „Višnjićevih dana“ i polaganja vijenca na spomenik Filipu Višnjiću ispred gradske Biblioteke, rekao da je epski pjesnik, iako slijep, vidio dalje od mnogih njegovih savremenika.

- Zadovoljstvo mi je što otvaramo „Višnjićeve dane“ dvadeset i šesti put, u čast velikog guslara i pjesnika koji je rođen u Trnovi, živio u Višnjićevu, a najviše vremena proveo u Bijeljini. U dogovoru sa načelnikom opštine Ugljevik i nekim od mještana, odlučili smo da mu podignemo spomenik u rodnom mjestu i da izradimo repliku kuće u kojoj je rođen, a sve te aktivnosti počećemo u ovoj godini – naveo je Mićić.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Bijeljina Mitar Novaković istakao je da je suština organizovanja „Višnjićevih dana“ očuvanje kulture i tradicije srpskog naroda.

- Trudimo se da svake godine u program uvrstimo nove događaje, ali i da podsjetimo da Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ima dugu tradiciju jer je osnovano davne 1902. godine – dodao je Novaković.

Nakon svečanog otvaranja 26. manifestacije „Višnjićevi dani“, u Narodnoj biblioteci promovisana je zbirka epske poezije „Morački bastion“ autora Branka Bate Krkovića iz Crne Gore.

- Ova knjiga je dokaz da je epska poezija živa, iako se mnogi trude da dokažu suprotno. Govore nam da ne možemo u Evropu sa desetercem, a ne znaju da su se svjetski i evropski umjetnici trudili da nauče srpski jezik kako bi se upoznali sa našim književnim blagom. Ja potičem iz Morače, oblasti koja je dala najviše epskih pjesnika, među kojima su starac Milija i braća Raško i Damjan Dulović, od kojih je Vuk Karadžić zapisivao pjesme – rekao je Krković.

On je naveo da se njegova poezija bavi periodom od Kosovskog boja do danas, te da se nada da će generacije koje dolaze sačuvati epski stih i pjevanje uz gusle.

U okviru 26. „Višnjićevih dana“ bijeljinska publika večeras će moći da pogleda izložbu „Tapiserije Milice Zorić: sinteza nasleđa i modernizma“ autorke Milice Orlović Čobanov, koja će u 18.00 časova biti otvorena u Muzeju Semberije, a sat kasnije u Centru za kulturu biće održana svečana akademija. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )