FOTO: null

U protrkle tri godine kvalitet javne rasvjete u Bijeljini se znatno poboljšao, naročito u domenu upotrebe kvalitetnijih materijala i opreme koja ima manju potrošnju, a pogodnija je sa aspekta zaštite životne sredine, istakao je Tomica Stojanović, vršilac

Na osnovu projekta „Bijeljina i Bogatić zajedno na putu energetske održivosti kroz povećanje energetske efikasnosti i promociju obnovljivih izvora energije“ u 2014. godini izvršena je rekonstrukcija javne rasvjete ulica Kneginje Milice, Njegoševe i dijelu ulica Svetog Save i Majevičkoj. Rekonstrukcijom su postavljene 42 led sijalice koje će omogućiti  uštedu električne energije do 64%, kao i poboljšanje energetske karakteristike javne rasvjete.

Da bi se izbjegla isključenja javne rasvjete i smanjila potrošnja električne energije, Odjeljenje za stabeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine je donijelo odluku o nabavci i ugradnji tajmera koji automatski regulišu uključenja i isključenja javne rasvjete u određenim vremenskim intervalima. Večernja uključenja pomjeraju se u zimskom periodu, počinju oko 17 i taraju do 23 časa, rasvjeta se ponovo uključuje oko 5:45 i isključuje oko 7 časova.  U ljetnom periodu vrijeme uključenja se pomjera tako da se uključenje vrši između 20:30-21:00  i traje do 23 časa.

Potrošnja el.energije za javnu rasvjetu u 2014. godini iznosila je  965.457,34 KM, a planirano je da se pomoću tajmera, zamjenom postojećih sijalica sijalicama sa manjom instalisanom snagom, isključenjem svake druge svjetiljke javne rasvjete, demontažom neopravdano postavljenih svjetiljki i drugim tehničkim mjerama, u 2015. ovaj iznos smanji na  820.000,00 KM.

U narednom periodu strategija Odjeljenja za stabeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine ide u tom smjeru da se iz upotrebe izbace svjetiljke sa živinim svjetlosnim izvorom, koje su još uvijek najbrojnije na našem području. Takođe, insistira se na ugradnji atestirane opreme, koja ima sve neophodne sertifikate i proizvedena je prema svim standardima, normativima i propisima koji se primjenjuju u Evropskoj Uniji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )