FOTO: null

Tradicionalnim nastupom hora ,,Srbadija,, na obilježavanju slave manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini, danas su svečano završene ,,Majske muzičke svečanosti,, koje su ove godine okupile 42 hora iz regiona.

Umjetnički direktor festivala Desanka Trakilović ocijenila je da je ovogodišnji horski festival bio sjajan i da je posebno raduje sve veće učešće dječijih horova na ovoj manifestaciji. 

Gran-pri festivala pripao je horu Akademskog kulturno-umjetničkog društva "Sonja Marinković" iz Novog Sada, koji je pobjednik i u kategoriji mješovitih horova. 

Nagrada publike ovogodišnjih "Majskih muzičkih svečanosti" u Bijeljini pripala je mješovitom horu Učiteljskog fakulteta u Vranju "Daskal". 

Na festivalu je od petka, 8. maja, do danas nastupilo više od hiljadu horista koji su se takmičili u pet kategorija. 

U nadmetanju dječijih horova podijeljeno je 11 medalja, a pobjednik u ovoj kategoriji je hor "Vihor" iz Požarevca. 

Među ženskim horovima prvo mjesto dijele hor Kulturno-umjetničkog društva "Bulbul" iz Sarajeva i Crkveno pjevačko društvo "Žene mironosnice" iz Zrenjanina. 

U kategoriji kamernih mješovitih horova zlatnu medalju na 14. Međunarodnom horskom festivalu "Majske muzičke svečanosti" u Bijeljini osvojio je hor "Lola" iz Sarajeva, a Etnomuzikološki odsjek Srednje muzičke škole "Stevan Mokranjac" iz Valjeva bio je najbolji u kategoriji folklora. 

Tokom proteklih 13 godina na "Majskim muzičkim svečanostima" u Bijeljini nastupilo više od 450 horova sa 20.000 horskih pjevača iz zemlje i svijeta. 

Festival se održava uz materijalnu i duhovnu pomoć Eparhije zvorničko-tuzlanske, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i grada Bijeljina. 

Organizator ovog prestižnog festivala je Srpsko crkveno pjevačko društvo "Srbadija". 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )