FOTO: juznevesti

Mladići sa područja Lopara Dalibor Maleš i LJubiša Tošić pokrenuli su inicijativu da se ove godine prvi put organizuje plivanje za Časni krst na jezeru Sniježnica na Majevici.

U organizaciju ovog događaja uključile su se Crkvena opština i mjesna zajednica Priboj.

Podršku inicijativi pružilo je i rukovodstvo opštine Lopare, a načelnik Rado Savić je izrazio zadovoljstvo što su Tošić, koji je odbornik u lokalnom parlamentu, i Maleš došli na ovu ideju i što će na Bogojavljenje prvi put biti organizovano plivanje za Časni krst.

"Nadam se, ako je slutiti po odzivu plivača, da će ovo okupljanje postati tradicionalno i da će se na jezeru Sniježnica na Majevici za Časni krst plivati i u narednim godinama", rekao je savić Srni.

Paroh pribojski protojerej-stavrofor Jeremija Lazić istakao je da su srpski narod kroz vijekove održali vjera, jezik i ljubav prema crkvi i otadžbini.

Učesnici plivanja za Časni krst mogu se prijaviti do 16. januara, a prema izjavi Dalibora Maleša broj je ograničen na 33 plivača zbog epidemioloških mjera. On je dodao da će prije samog početka biti organizovan zdravstveni pregled.

Praznik Bogojavljenje obilježava se 19. januara u znak sjećanja na krštenje Isusa Hrista u rijeci Jordan. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )