FOTO: null

Sudije i uposlenici Ustavnog suda BiH, posebnog i vrhovnog državnog tijela zaduženog za nadzor nad ustavnošću zakona, izdatke za naknade vlastitih troškova još nisu prilagodili naknadama u ostalim institucijama BiH, uprkos upozorenjima i preporukama držav

Naime, u izvještaju Ureda za državnu reviziju o poslovanju Ustavnog suda u 2014. godini posebna pažnja je skrenuta upravo na činjenicu da se u Ustavnom sudu isplaćuju mnogo veće naknade za topli obrok i regres za godišnji odmor uposlenika, koji, prema jednostavnoj računici, dostiže gotovo dvije prosječne bh. plaće.

"Ustavni sud BiH u 2014, a ni u proteklom dijelu 2015. godine (vrijeme vršenja revizije), nije vršio izmjene internih akata u cilju usklađivanja visine naknada troškova zaposlenih sa visinom istovrsnih naknada zaposlenih u institucijama BiH koje se finansiraju iz budžeta institucija BiH", navode revizori u svom izvještaju.

Podsjećaju kako je pravilima Ustavnog suda BiH propisano da o određenim pitanjima finansijskog poslovanja odlučuje isključivo predsjednik, da se o značajnijim pitanjima izjašnjava Malo ili Veliko vijeće na svojim sjednicama, a da se neka značajnija pitanja razmatraju na plenarnim sjednicama.

Inače, budžet Ustavnog suda BiH u 2014. iznosio je oko od 5,32 miliona KM, dok je za plate i naknade iz plata izdvojeno oko četiri miliona KM, što je oko 75 posto ukupnih budžetskih sredstava!

"Ukupno je 90 lica bilo zaposleno u Ustavnom sudu BiH na 31. decembar 2014, a planirani broj prema sistematizaciji je 110. U Ustavnom sudu BiH se primjenjuje interni akt koji se odnosi na plaće i naknade zaposlenih i ne primjenjuje se Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH", podsjećaju revizori na ovu privilegiju.

Naknade troškova zaposlenih u 2014. iznosile su oko 461.000 KM, od toga je za topli obrok isplaćeno oko 184.000 KM, za regres za godišnji odmor oko 136.000 KM, dok su, između ostalog, naknade za prijevoz s posla i na posao iznosile oko 47.000 KM.

Revizori tako upozoravaju da se za prehranjivanje usposlenika tokom rada u Ustavnom sudu BiH isplaćuje oko 10 KM po danu, što je čak za četiri KM više nego u ostalim institucijama BiH.

"Regres je isplaćen u junu 2014. shodno internom aktu, u iznosu od 1.511 KM po zaposlenom, ili 70 posto prosječne plaće u Ustavnom sudu BiH za maj. U ostalim institucijama BiH za zaposlene koji imaju koeficijent za isplatu plaće 4,0 i veći regres je iznosio jednu KM, a za sve ostale (s nižim primanjima) 300 KM", podsjećaju revizori.

Na kraju, preporučuju Ustavnom sudu BiH "da shodno svojoj nezavisnosti koja je garantovana Ustavom preispitaju visine naknada troškova zaposlenih kako bi iste bile primjerene opštoj ekonomsko-socijalnoj situaciji u društvu"...

Pokušali smo dobiti i stav iz Ustavnog suda BiH, ali u Uredu registrara nisu odgovorili na naše pozive.


Za neizvršenje odluke do pet godina zatvora

Revizori ističu da je Ustavni sud donio šest rješenja o neizvršenju odluka Ustavnog suda (apelacije), iako su one konačne i obavezujuće.

"Prema pravilima Ustavnog suda BiH, u slučaju da Ustavni sud bude obaviješten do određena odluka nije izvršena, donosi rješenje kojim se utvrđuje neizvršavanje odluke, odnosno može odrediti način izvršenja. Navedeno rješenje dostavlja se Tužilaštvu BiH, odnosno drugom organu nadležnom za izvršenje kojeg odredi Ustavni sud BiH", navode revizori te podsjećaju da se službena osoba u institucijama koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava kažnjava zatvorom od šest mjeseci do pet godina.


Naknade stranim sudijama gotovo 5.000 KM

Revizori u izvještaju podsjećaju da su izdaci za ugovorene i druge posebne usluge iznosili 227.696 KM te da se najznačajniji izdaci odnose na naknade stranim sudijama, oko 175.000 KM. Istovremeno, izdaci za rad "upravnih i nadzornih odbora i drugih tijela" iznosili su oko 175.176 KM, a revizori navode da se ovo odnosi na mjesečne naknade sudijama Ustavnog suda BiH.

"Za sudije strance mjesečna naknada iznosi po 4.866 KM", ističu revizori.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )