FOTO: null

Na kom stepenu je razvoj Republike Srpske najbolje govori činjenica da svega 16 lokalnih zajednica, od ukupno 64, ima plate iznad prosjeka, dok je razlika između najniže i najviše plate po opštinama čak 673 maraka.

Prosječna neto zarada u prošloj godini u Srpskoj je iznosila 831 maraka, a manje plate od republičkog nivoa primali su radnici u čak 48 lokalnih zajednica.

Rekorderi po najvećim platama lani su bili radnici u Ugljeviku, Stanarima i Gacku, na čije je račune lijegalo više od hiljadu maraka.

Plate iznad republičkog prosjeka dobijali su i zaposleni u Banjaluci, Brodu, Višegradu, Zvorniku, Istočnom Drvaru, Istočnom Mostaru, Istočnom Sarajevu i Istočnom Novom Sarajevu, zatim Trnovu, Rudom, Srebrenici, Gracku, Trebinju i u Foči.

Najmanje neto plate, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bile su u Kupresu i u Donjem Žabaru.

Prema podacima koje je objavio Zavod vidljivo je da su najveće plate isplaćivane u opštinama koje imaju rudnike, termo i hidroelektrane, te šume i razna druga prirodna bogatstva koja se eksploatišu u velikim količinama.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić kaže da radnici u ovoj opštini imaju najviše plate u Srpskoj u posljednjih nekoliko godina, te da je i stopa nezaposlenosti znatno niža nego u ostatku entiteta.

- Prepoznatljivi smo po uglju koji se u Ugljeviku kopa već 100 godina i na bazi njega je nastao veliki privredni kapacitet, preduzeće "Rudnik i Termoelektarne Ugljevik" koje proizvodi od 35 do 40 odsto ukupne potrošnje električne energije u RS - rekao je Perić.

On je naglasio da je lokalna zajednica planskim pristupom razvoja i raznim investicijama doprinijela da Ugljevik postane jedna od najrazvijenijih opština u Srpskoj. On je podsjetio da je Ugljevik za vrijeme bivše Jugoslavije bila jedna od najnerazvijenijih opština tadašnje države.

Iako su Stanari najmlađa opština u Srpskoj, prosječne plate radnika su 1.074, a po zaradi ih prate zaposleni u Gacku koji u prosjeku dobijaju 1.002 marke. S druge strane, mnogo je više opština u kojima radnici imaju plate manje od prosjeka, pa je tako u opštini Kupres prosječno primaju 469 maraka, a u Donjem Žabaru 519 maraka.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović tvrdi da je stanje ekonomije u manjim zajednicama u odnosu na Banjaluku katastrofalno do čega je dovelo gašenje i privatizacija industrijskih kapaciteta po kojima su mnoge manje opštine bile prepoznatljive.

- U malim sredinama praktično nema privrednih aktivnosti zbog čega bi sve opštine koje su ispod republičkog prosjeka po primanju ličnih dohodaka trebalo svrstati u kategoriju nerazvijenih kako bi dobile specijalne pogodnosti za oživljavanje ekonomije - pojašnjava Pavlović i savjetuje da se uspori sa eksploatacijom prirodnih resursa koji nisu obnovljivi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )