FOTO: null

Bura zbog izjave austrijskog šefa diplomatije o porastu broja pokrivenih žena u BiH. Stvaranje paralelnih društava

Ukoliko nastavimo da ignorišemo činjenicu da je pretjerano pokrivanje žena u BiH stvar paralelnih društava a ne izraz religioznosti, u doglednoj budućnosti možemo očekivati i vehabijske grupe na poslaničkim pozicijama u BiH - kazao je u srijedu potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić povodom izjave ministra spoljnih poslova Austrije Sebastijana Kurca.

Šef diplomatije iz Beča je rekao da ima informaciju o tome da se u Sarajevu ili Prištini, na primjer, ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu, kako bi promjenile sliku o gradu, prenio je njemački "Handelsblat". Kurc je izrazio zabrinutost zbog sve većeg uticaja muslimanskih zemalja, prije svega Turske, ali i Saudijske Arabije, na zemlje Zapadnog Balkana.

Stevandić kaže i da nije istinita izjava ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da nije obavješten o tome, te da se radi eventualno o pojedinačnim slučajevima, a ne o opštoj pojavi u BiH.

- U komunikaciji s kolegama iz sigurnosnih službi Austrije tražićemo razmjenu tih informacija, ukoliko ih imaju, da vidimo da li je to istina - rekao je Mektić. - Pretpostavljam da Kurc tu izjavu nije dao napamet i da mu je neko dao te podatke. Zabrinjavajuće je ukoliko je to istina a mi to ne znamo. Postavlja se pitanje ko daje novac za to, ako je to istina, odakle dolazi i koje je njegovo porijeklo. I dalje to držim s rezervom. Lično mislim da možda ima nekih pojedinačnih slučajeva, ali da to nije rasprostranjena pojava u BiH.

Islamska zajednica u BiH tvrdi da niko u toj državi ne plaća muslimanke da se oblače na određen način i smatra da je izjava austrijskog šefa diplomatije Sebastijana Kurca s tim u vezi neprimjerena, saopšteno je iz te vjerske zajednice.

- Svako ima pravo, pa i muslimanke, da se oblači na način koji želi - stoji u saopšteno Kancelarije za odnose sa javnošću Rijaseta IZ u BiH.

PROTIV RADIKALIZACIJE

U ministarstvu spoljnih poslova Austrije ističu da su spremni da ponudi svoja iskustva u okviru međunarodnih nastojanja u borbi protiv radikalizacije i ekstremizma.

- Ministar Kurc već godinama upućuje na ovaj problem i stoga je temu "Borba protiv radikalizacije" odabrao za jedno od tri težišta austrijskog predsedavanja OESS-om - navodi se u saopštenju austrijskog ministarstva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )