FOTO: Glas Srpske

Kozarska Dubica - Grafika čuvenog slikara Pabla Pikasa “Glava muškarca”, koja je prije četiri godine pronađena u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici i dalje privlači veliku pažnju posjetilaca ove ustanove.

Pikasova slika dio je legata narodnog heroja Boška Šiljegovića, koji je porijeklom iz sela Mirkovac kod Kozarske Dubice.

Direktorka dubičke Narodne biblioteke Danijela Balaban kazala je da je interesovanje bilo najveće 2014. godine, kada je objavljeno da se Pikasova grafika nalazi u Kozarskoj Dubici, ali da je ovo djelo posjetiocima uvijek atraktivno.

- Često nas posjećuju naši ljudi koji rade u inostranstvu ili turisti koji su čuli za grafiku. Interesuju se da li je slika još u biblioteci, da je nije neko odnio i slično - kazala je Balabanova. Ona je dodala da je ovaj legat bogata zbirka rijetkih knjiga sa posvetom, koje je Šiljegović dobio.

- Sadrži i grafike manje poznatih autora, te više od 5.000 monografskih i serijskih publikacija. Tu je i knjiga američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera “Obnovljivi svijet” sa posvetom, razna vrijedna enciklopedijska izdanja, plaketa AVNOJ-a, šest albuma sa 213 fotografija, album sa 27 poštanskih markica... Knjigu sa posvetom Šiljegoviću je poklonio i sjevernokorejski predsjednik Kim Il Sung - istakla je Balabanova.

Ona je objasnila da je Pikasovo djelo izloženo u skladu s propisima, obezbijeđeno alarmnim sistemom, video-nadzorom i senzorima, a svi zainteresovani u toku radnog vremena mogu da posjete biblioteku i pogledaju grafiku koja je prvi put izložena 2014. povodom obilježavanja 50 godina od osnivanja dubičke biblioteke.

- Naša ustanova je postala prepoznatljiva ne samo po grafici već i po velikom broju kulturnih manifestacija koje organizujemo - dodala je Balabanova.

Čuveno umjetničko djelo, koje je proslavilo ovu potkozarsku opštinu, krilo se više od 20 godina u sefu biblioteke. “Glava muškarca” nastala je 15. aprila 1964, u tehnici litografije. Biblioteci je grafiku 1988. poklonio nekadašnji šef kabineta predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita Boško Šiljegović, koji je ovo djelo dobio upravo od Pikasa na kongresu Komunističke partije u Parizu. Šiljegović je na tom kongresu bio šef delegacije SFRJ, a Pikaso, koji je bio pristalica komunizma, za tu priliku pripremio je 1.000 primjeraka grafičkih listova kao poklon svim šefovima delegacija na kongresu. Nepoznato je koliko je od tih 1.000 primjeraka sačuvano u svijetu. Stručnjaci za umjetnine u Srpskoj potvrdili su da je riječ o djelu neprocjenjive umjetničke vrijednosti.

Vrijednost
Na grafici “Glava muškarca” nema slikarevog potpisa, ali je autentičnost potvrdila istoričarka umjetnosti i ovlašćeni sudski vještak Danka Damjanović.

- Vrijednost Pikasove grafike nemoguće je procijeniti, jer je riječ o djelu nulte kategorije. S obzirom na to da je riječ o poklonu i dijelu legata, neće se nikad ni naći na tržištu - zaključila je Balabanova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )