FOTO: null

Bijeljinski pozorišni glumac Ivan Petrović rekao je Srni da nagrada "Zoranov brk" za njega predstavlja istovremeno podsjetnik da je na pravom putu, ali i opomenu da "ima još mnogo da se ide uzbrdo krivudavom kozijom stazom do konačnog cilja".

"Nagrada je putokaz okrenut ka gore", rekao je Petrović povodom dobijanja nagrade "Zoranov brk" za najboljeg glumca večeri na 29. festivalu "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru za ulogu Panurgija u predstavi "Komedija ometena u razvoju" bijeljinskog Gradskog pozorišta "Semberija".

Petrović je istakao da veliki glumac Zoran Radmilović nije išao već utrtim putevima nego je ulagao znanje i stvaralačku moć da pronađe nove, a ako ih nema da ih izmašta.

"Upravo iz ovih razloga ova nagrada `Zoranov brk` ima za mene, a i za naše pozorište, simboličku vrijednost jer je upravo na tom principu `Ne priznajemo nemoguće` naše pozorište i nastalo", rekao je Petrović, koji je i direktor ovog najmlađeg pozorišta u Republici Srpskoj.

Petrović je rekao da je ovo bio prvi zvanični festival na kome je učestvovalo bijeljinsko pozorište.

"Mi smo jedno od najmlađih pozorišta u BiH, osnovani smo prošle godine i ova predstava je bila naša prva premijera", rekao je Petrović.

On je podsjetio da je i 2010. godine igrao na tom festivalu gdje je studente sa diplomskom predstavom dovela mentorka, profesorica LJiljana Blagojević.

"Interesantno je da je tada u žiriju bio naš sadašnji umjetnički rukovodilac Milivoje Mlađenović, pisac ove komedije, i baš na tom festivalu izloženo je javno čitanje `Skandalozne komedije`, teksta prema kojem smo mi radili ovu predstavu. Poslije deset godina ponovo smo u Zaječaru. Imali smo sreću da igramo na velikom festivalu sa velikim pozorištima. Ovo je velika stvar za naše pozorište i napredak kulture u Semberiji, Bijeljini i Republici Srpskoj", rekao je Petrović.

On je najavio još veća zalaganja svih okupljenih oko Gradskog pozorišta da u svakoj novoj sezoni ovaj teatar bude bar za korak dalje nego u prethodnoj.

"Komedija ometena u razvoju" Milivoja Mlađenovića u režiji Dušana Tuzlančića odigrana je posljednje takmičarske večeri glavnog festivalskog programa u četvrtak, 22. oktobra, u Zaječaru.

Odlukom stručnog žirija u sastavu Miroslav Radonjić, Enver Petrovci i Duško LJuština, "Zoranov brk" pripao je Ivanu Petroviću za ulogu Panurgija.

Za devet dana, koliko je trajao festival, odigrano je 15 predstava, a između ostalih nastupili su Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212, Srpsko narodno pozorište Novi Sad, Beogradsko dramsko pozorište...

Bijeljinsko pozorište je, nakon prve predstave "Komedija ometena u razvoju", do sada izvelo i predstavu "Golubija vremena", a do kraja godine biće još dvije premijere.

Bijeljina je proteklih godina imala dvije glumačke akademije, a sada ima jednu. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )