FOTO: null

JU “Centar za kulturu i informisanje Lopare“ obilježava pet godina postojanja, osnovana je 2010. godine s ciljem da postane mjesto kulturnih dešavanja , njegujući i promovišući tradicionalne vrijednosti podmajevičkog kraja.

Nakon pet godina od osnivanja ustanova Centar za kulturu je postala centar sveukupnog  kulturno- umjetničkog i zabavnog  života podmajevičke društvene  sredine, stjecište poštovalaca umjetnosti i kulture. 

U zgradi Centra za kulturu nalaze se još i prostorije Narodne biblioteke “ Desanka Maksimović“ te prostorije SPKD “Prosvjeta“ Lopare i još neke nevladine i omladinske  organizacije.

“U poređenju sa drugim opštinama iz okruženja možemo reći da postižemo jako dobre rezultate i možemo reći da smo samo u proteklom periodu imali oko dvije stotine kulturnih događaja i aktivnosti a samo u protekloj godini preko 40 kulturno – zabavnih manifestacija, različitog tipa, različitog sadržaja za građane različite životne dobi. Izložbe slika, bioskopske projekcije, pozorišne predstave, književne večeri, svetosavska akademija, Majevičko posijelo, obilježavanje značajnih vjerskih i državnih praznika, organizacija seminara, edukativnih radionica i slično, i sve se to održava u Centra za kulturu tokom cijele godine“ , ističe direktor ove ustanove Mirko Stević.

Sve ove manifestacije su rezultat dobre saradnje Centra za kulturu prije svega sa Opštinom Lopare ,koja i finansira Centar za kulturu, SPKD “Prosvjeta“ Lopare, Narodnom bibliotekom “Desanka Maksimović“, Fondacijom Mozaik, Omladinskom bankom Lopare, nevladinim organizacijama, osnovnim školama i SŠC “Vuk Karadžić Lopare“ te udruženjima građana i svima ostalima koji pokazuju interes za bilo koji vid saradnje i podizanje kulturne ponude.

“Centar za kulturu i informisanje“ je otvoren za sve vrste saradnje. Spremni smo da, osim prostora koji ustupamo, pružimo kadrovsku, stručnu i tehničku pomoć svima koji se bave kulturno – umjetničkim, omladinskim, i sličnim aktivnostima i iste žele da prezentuju široj javnosti“, dodaje direktor Stević.

JU “Centar za kulturu i informisanje“ se takođe bavi i izdavaštvom.

U proteklom periodu izdata je knjiga profesora Đoke Jovića “Narodno pjesništvo Srba Opštine Lopare“. Dva puta godišnje izlazi Časopis za jezik, književnost i duhovnost “Bokatin Dijak“ a u nadernom periodu biće izdate još dvije publikacije.

JU “Centar za kulturu i informisanje Lopare“ obavaljajući svoju djelatnost doprinosi ukupnom razvoju kulturno-umjetničke i zabavne scene, osnaživanju u radu i pomoći udruženjima građana iz oblasti kulture, prosvjete, omladinskih aktivnosti i istovremeno okuplja na jedno mjesto sve ustanove, NVO i udruženja i na taj način obogaćuje kulturno – zabavnu ponudu Lopara, što je i osnovni cilj postojanja ove ustanove.

Centar za kulturu je jedna od najuspješnijih ustanova opštine Lopare. 

Tome u prilog svjedoče brojne pohvale građana, zahvalnice ustanova i institucija, što najbolje govori o kvalitetu rada ove ustanove.

Piše : Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )