FOTO: null

Stranci posjeduju 18 odsto vlasništva u akcionarskim društvima u RS, a vrijednost njihovog udjela je 2,223 milijarde KM.

Prema podacima Centralnog registra hartija od vrijednosti, na kraju prošle godine u Srpskoj je bilo registrovano 1.253.277 vlasnika hartija od vrijednosti. U rukama stranaca bile su hartije od vrijednosti "teške" 2,223 milijarde, dok je vrijednost udjela u domaćem vlasništvu 9,062 milijarde KM.

- Među vlasnicima hartija od vrijednosti strana lica su 18 odsto, a domaća 78 odsto. U obzir nisu uzeti kastodi računi, jer Centralni registar ne raspolaže informacijama o vlasnicima hartija od vrijednosti sa kastodi računa - kazali su u Centralnom registru hartija od vrijednosti.

U Centralnom registru na kraju prošle godine bila su evidentirana 793 akcionarska društva, a njihova tržišna vrijednost iznosila je 11,807 milijardi KM. Broj tih preduzeća lani je smanjen za četiri odsto u odnosu na prethodnu godinu kada ih je u registru bilo 822. Njihova tržišna kapitalizacija je smanjena za 14 odsto sa 13,762 milijarde KM iz 2013. godine.

Direktor "Advantis brokera" Branko Kecman kaže da se u 99 odsto slučajeva iza kastodi računa nalaze stranci, tako da je njihovo učešće u vlasništvu i veće od 18 odsto.

- Bilo bi dobro da imamo i veće prisustvo stranaca u domaćim preduzećima. To je, takođe, direktna strana investicija, a tržište kapitala predstavlja najlakši i najbrži način ulaganja. Svake sedmice se povećava broj stranih akcionara u "Telekomu", jer ta firma posluje dobro, daje dobru dividendu i naravno da su ljudi zainteresovani da ulažu u takvo preduzeće. Osnovni problem kod nas je što nemamo više takvih firmi - kazao je Kecman.

Kada je u pitanju smanjenje broja firmi koja imaju status akcionarskih društava, Kecman je rekao da je to posljedica njihove transformacije u društvo sa ograničenom odgovornošću, ali i odlaska u stečaj ili likvidaciju.

Slična situacija je i u FBiH gdje se u stranom vlasništvu nalazi 18,63 odsto hartija od vrijednosti registrovanih akcionarskih društava. U Registru vrijednosnih papira FBiH na kraju prošle godine nalazilo se 620 preduzeća čija je ukupna vrijednost 12,29 milijardi KM. Kapital je raspoređen na 338.854 akcionara.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )