FOTO: pixabay

Iako vam se čini da su bezazlene, neke rečenice mogu da ostave duboke posljedice i naruše samopuzdanje djeteta.

Riječima se treba koristiti promišljeno i s ljubavlju, posebno kada komunicirate sa djecom. Iako vam se čini da su bezazlene, neke rečenice mogu da ostave duboke posljedice i naruše samopuzdanje djeteta. Ovo im nikako ne govorite:

1. Ako ne prestaneš s tim, ostavit ću te ovdje! - Zastrašivanje napuštanjem kako biste postigli ono što želite nije sredstvo koje opravdava cilj. Brižni roditelji to neće koristiti. Dijete bi moralo u svakom trenutku da se osjeća zaštićeno pored roditelja. 

2. Zašto nisi kao tvoj brat/sestra? - Niko ne voli da ga upoređuju sa drugima u negativnom kontekstu. Ovo pitanje je odličan put za stvaranje kompleksa kod djeteta i narušavanje samopuzdanja.  Djeci treba upućivati dobro promišljene rečenice. 

3. Kako ja kažem. Eto zašto! - Djeca zaslužuju i objašnjenje. 

4. Pusti, ja ću! - Djeca moraju sa nauče da se oslanjaju na svoje snage i sposobnosti, tako će steći samopouzdanje. 

5. Nisi dobar! - Ako otvoreno govorite ili sugerirate djetetu da nije dovoljno dobro, ono će se tako i ponašati. Ako ga već morate ukoriti, recite mu da je ono što je učinio loše.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )