FOTO: nezavisne

Tipični simptomi koji otkrivaju da jedete previše šećera su bore na čelu, opuštena koža ispod očiju, ispijen izgled, bolne akne i bubuljice po cijelom licu.

Ako vaša prehrana obiluje šećerima i rafiniranim ugljikohidratima koji se u tijelu brzo pretvaraju u šećere, koža se neprestano bori ostati mlada.

 Problem je u tome što šećeri uzrokuju proces glikolizacije: molekule šećera vežu se na elastična proteinska vlakna, pri čemu se umrežavaju u krutu strukturu i time umanjuju efikasnost elastina i kolagena i ubrzavaju njihovo propadanje.

Zbog toga je koža opuštena i tanka (posebno ispod očiju), a bore i linije su vidljivije, i to uglavnom na čelu jer je, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, to područje lica povezano s probavom.

Previše šećera može uticati i i na distribuciju masnoća pa lice ljubitelja slatkog može izgledati ispijeno jer potkožno tkivo gubi masnoću koja mu daje punoću.

Osim tih tipičnih simptoma, ten može biti blijed ili sivkasto-žućkast jer šećer podiže nivo inzulina, koji može uzrokovati pretjerano lučenje kortizola.

S obzirom da taj hormon stresa zapovijeda organizmu da preusmjeri energiju u ispunjavanje drugih zadataka, krvne žile ispod kože lica se stežu pa je koža blijeda.

Nagla povećanja nivoa inzulina mogu dodatno opteretiti nadbubrežnu žlijezdu, koja, među ostalim, kontroliše rast obrva pa tanke i rijetke obrve mogu upozoravati na probleme s tom žlijezdom.

Čak i ako samo malo smanjite unos slatkog, na tenu ćete primijetiti velike promjene. Za najbolje rezultate potpuno prestanite jesti slatkiše, rafinirane ugljikohidrate i prerađenu hranu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )