FOTO: youtube

Mobilni telefoni prešli su dug put od prvih modela do danas. Prisjetimo se malo kako je to bilo na početku.

Ovo je lista pet najstarijih mobilnih telefona, pa možemo da vidimo kako je sve krenulo.

Koji je bio vaš prvi mobilni telefon, i koje vas uspomene vežu za njega?

5. Nokia 5110 - 1998. godina

Jedan od najpopularnijih telefona sa kraja XX i početka XXI vijeka. Ciljna grupa bili su mladi, a ovo je bio jedan od prvih telefona na kom je bila čuvena “Zmijica”.

4. Motorola StarTAC - 1996. godina

Prvi ikada telefon na preklop. Osim toga, prvi je koristio i litijum-jonsku bateriju. Još par posljednjih krikova mode - vobracija prilikom poziva i veliki digitalni ekran.

3. Nokia 1011 - 1992. godina

Ovo je bio prvi GSM telefon na tržištu i masovno se proizvodio. Neke od glavnih karakteristika uključuju mogućnost slanja i primanja SMS poruka, a imao je i dovoljno memorije da primi 99 telefonskih brojeva. Ovaj telefon imao je i mali ekran, što je takođe bilo neobično tokom ranih 1990-ih.

2. Motorola Microtac 9800X - 1989. godina

Na ovom spisku ima nekoliko revolucionarnih telefona, ali ovo je možda i najrevolucionarniji. To je bio prvi telefon koji je bio zaista prenosiv, jer su prije njega telefoni bili dostupni samo u automobilima. Imao je i niz “visokotehnoloških” funkcija tog doba - tonove tastature, telefonski imenik i kontrolu jačine zvuka.

1. Motorola DynaTAC 8000X - 1983. godina

Prvi mobilni telefon ikada predstavljen javnosti. Ovaj telefon ugledao je svijetlost dana 1983. godine, a koštao je oko 4.000 dolara. U to vrijeme imali su ga samo bogati, što bi značilo uglavnom biznismeni. Bio je poznat i kao “Cigla”, zbog svoje veličine i težine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )