FOTO: GS

Američko-kineska književnica Perl Sajdenstriker /1892-1973/, poznata po muževljevom prezimenu Bak, dobitnica Nobelove nagrade za književnost za seriju romana iz kineskog života, rođena je 6. marta 1892. godine.

Bakova je imala i kinesko ime Saj DŽendžu budući da je kao kćerka misionara dugo živjela u Kini, a pisala je knjige za djecu i eseje.
 
Ona je nakon Drugog svjetskog rata osnovala Fondaciju "Perl Bak" za pomoć djeci američkih vojnika koji su služili u Aziji.
 
Bakova je toj fondaciji 1967. godine testamentom ostavila najveći dio prihoda od knjiga, što je bilo više od sedam miliona dolara.
 
Ona je prvo naučila kineski jezik, a tek naknadno engleski.
 
Bakova je pisala romane, pripovijetke i priče za djecu. U književnosti se javlja romanom "Istočni vjetar, zapadni vjetar", a njeno najpoznatije djelo je roman "Dobra zemlja", za koji je nagrađena Pulicerovom nagradom.
 
"Dobra zemlja" je prvi dio trilogije koja se nastavlja romanima "Sinovi" i "Rastureni dom".
 
Bakova je napisala još jednu trilogiju koja počinje romanom "Zmajevo sjeme", knjizi o uticaju kinesko-japanskog rata na porodicu Ling Tan, koja se pod pritiskom strahota u okupiranom Nankingu morala pridružiti gerilcima.
 
Ona je napisala i roman "Obećanje" /završnu knjigu trilogije "Paviljon žena"/, koji obrađuje društvene norme patrijarhalne Kine.
 
NJen posljednji nezavršeni roman "Vječno čudo" otkriven je tek 2013. godine.
 
Perl Bak umrla je 1973. godine.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )