FOTO: InfoBijeljina

Predsednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj pozdravio je odluku Vlade Republike Srpske o povećanju penzija od jula za dva odsto i smatra da je to početno povećanje za ovu godinu.

Rakulj je rekao da je ranije dogovoreno da će u skladu sa rastom plata biti povećavane i penzije, ističući da je prošle godine odnos prosečne penzije u odnosu na prosečnu platu bio 43,5 odsto, a nakon najnovijeg povećanja penzija taj odnos će biti 42 odsto. - Penzioneri Republike Srpske su u lošijem položaju u odnosu na penzionere u okruženju, istakao je Rakulj.

On je rekao da mora biti pronađeno rešenje za povećanje penzija, posebno najnižih koje su ispod 500 KM od kojih se ne može živeti.

- Mora se tražiti rešenje, makar neku vanrednu podelu, istakao je Rakulj.

Pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku, Rakulj je rekao da prosečna plata u Srpskoj iznosi 903 KM, a penzija 379 KM, što je 42 odsto prema plati, a sa prethodnom Vladom je dogovoreno da penzija neće ići ispod 43,5 odsto.

Vlada Republike Srpske donela je juče odluku o vanrednom usklađivanju opšteg boda i penzija čime će penzije počev od julske biti uvećane za dva odsto.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )