FOTO: null

Dušanka Majkić (SNSD), koja je uzimanjem 28.000 KM otpremnine za penziju u Parlamentu BiH izazvala ogorčenje javnosti, i bila brutalno prozivana na svim stranama, nije jedina koja je iskoristila ovu privilegiju.

Na isti način lični budžet popravilo je još četrnaest njenih kolega iz skupštinskih klupa, među kojima su neki uporedo dobijali i takozvani bijeli hljeb, odnosno naknadu koju parlamentarci dobiju po isteku mandata ako u međuvremenu ne nađu novi posao. Njih 15 je u proteklom periodu na ime otpremnine uzelo 340.000 maraka.

Prema podacima Sekretarijata zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH do kojih je došao Press, u posljednjih 15 godina otpremninu zbog odlaska u penziju po sili zakona iskoristilo je 15 poslanika i delegata. Prvi se na ovaj nemoralni potez prije više od deset godina odlučio Osman Brka (SDA), koji je uzeo otpremninu u vrijednosti svoje tri plate, a slijedile su ga njegove stranačke kolege Ramiz Vilić i Bahrija Osmanović. Prvi koji se odvažio da podigne otpremninu u iznosu šest plata bio je bivši poslanik Beriz Belkić (SBiH) za vrijeme mandata od 2006. do 2010. godine, da bi nakon opštih izbora nastavio da obavlja funkciju poslanika sve do 2014. godine.


Bijeli hljeb

Na isti potez odlučio se i DNS-ov Petar Kunić u mandatu od 2003. do 2006. godine kada je za odlazak u penziju uzeo preko 30.000 KM, da bi svoj mandat ponovo obnovio na izborima 2010. godine. Po 30.000 KM uzeli su i poslanici Mirjana Malić (SDP) i Boško Tomić (SNSD), koji je 2012. godine otišao u penziju, a u parlamentu ostao do 2014. godine, kada nije uspio da obnovi mandat.

Selim Bešlagić (SDP) uzeo je otpremninu u vrijednosti tri prethodne plate i nakon toga obnovio svoj profesionalni angažman. Među delegatima u Domu naroda otpremnine su uzeli Krstan Simić (SNSD), Hasan Bećirović (SDP) i Adem Ibrahimpašić (SDP). To je uradio i bivši delegat HDZ-a 1990 Božo Ljubić, dok su Mustafa Pamuk (SBiH) i Đoko Pajić (SRS) uspjeli da poprave budžet na konto otpremnine u iznosu njihove tri tadašnje plate u domu naroda. Dokle može ići bahatost pojedinih parlamentaraca najbolje pokazuje podatak da su Brka, Pajić i Pamuk, pored navedenih otpremnina za penziju, uspjeli da se 2008. godine ogrebu za po 5.000 KM na osnovu takozvanog bijelog hljeba.

Ivica Ćavar iz Centra civilnih inicijativa navodi da ova organizacija već godinama kroz monitoring Parlamenta BiH upozorava na abnormalnu budžetsku potrošnju na osnovu plata i naknada za poslanike i delegate, ali da do sada nije bilo volje da to bude promijenjeno.


Građani žive sve lošije

- Teško je očekivati da će ljudi koji bi trebalo da prelome i stanu ukraj ovakvom ponašanju sami sebi uskratiti mnogobrojne naknade na koje su se navikli. Važno je da plate i sve druge benificije kojima raspolažu predstavnici građana u parlamentu budu usklađene sa standardom života u BiH. Imamo situaciju u kojoj građani žive sve lošije, a parlamentarci sve bolje. Takav sistem je neodrživ. Samo ako uzmemo za primjer da jedan bolje plaćen poslanik zaradi i do 300.000 KM na osnovu plata i raznih naknada za vrijeme mandata, vidimo kolika je tu razlika u odnosu na ono što zarađuju ostali građani - rekao je Ćavar.

Prema njegovim riječima, uz "bijeli hljeb", mnogi poslanici koriste nakaradne zakonske odredbe da bi uzeli i otpremnine za penziju, što za Ćavara predstavlja nemoralan čin.

- Mi iz CCI-ja konstantno apelujemo da se kroz najnoviju sveobuhvatnu reformu o primanjima obuhvati i pitanje otpremnina za penziju, koje su pokazale koliki su pojedini poslanici nemoralni i bahati. Potrebo je hitno ući u proceduru izmjene ove stavke u naknadama i na taj način zaustaviti da i dalje budu korišćene ove anomalije, jer oslanjanje na savjest političara ne donosi razultate, što smo se mogli uvjeriti na primjeru ovih 15 poslanika i delegata - zaključio je Ćavar.

Nović, Marjanac i Radmanović odavno u penziji

Delegat u domu naroda Sredoje Nović za vrijeme vršenja funkcije ministra civilnih poslova uzeo je otpremninu za penziju po sili zakona, nakon čega je do kraja mandata obavljao ministarsku poziciju u savjetu ministara. Isto pravo iskoristio je bivši zamjenik ministra odbrane Živko Marjanac (SP), ali i visoki funkcioner SNSD-a i delegat u domu naroda Nebojša Radmanović, za vrijeme dok je obavljao funkciju člana predsjedništva BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )