FOTO: null

Potpredsjednik SAD Majk Pens rekao je danas da je terorizam prijetnja i zapadnom Balkanu i Evropi i Americi, te da "taj kancer treba ukloniti prije nego što počne da raste i napreduje".

"Zajedničke akcije borbe protiv terorozma su nas samo zbližile", rekao je Pens u Podgorici na Samitu Američko-jadranske povelje i poručio de će zajedno "sasjeći `Islamsku državu` u korijenu".

On je dodao da je ova njegova posjeta dokaz da su SAD i dalje posvećene Balkanu i da će biti nastavljeno jačanje veza između vojske SAD i vojski na Balkanu. 

Prema njegovim riječima, Vašington traži da svi saveznici odvoje dva odsto BDP-a za odbranu. "Svaki član NATO mora obnoviti posvećenost zajedničkoj odbrani", poručio je Pens. 

Crnogorski premijer Duško Marković je rekao da je konstruktivna uloga SAD u regionu veoma značajna. 

"Naše savezništvo sa članicama NATO i EU je prirodno, a od članstva u Alijansi nisu uspjeli da nas odvrate ni direktni spoljni pokušaji", rekao je Marković. 

Premijer Makedonije Zoran Zaev rekao je da ta zemlja "čeka da postane 30. članica NATO-a". 

"Bićemo partner NATO-a i povećaćemo izdvajanje za odbranu", rekao je on. 

Američko-jadranska povelja, odnosno Povelja o partnerstvu između SAD i Albanije, Hrvatske, Makedonije, BiH i Crne Gore, program je saradnje ustanovljen 2. maja 2003. godine. 

NJen osnovni cilj je jačanje regionalne bezbjednosti i sigurnosti, uz podršku SAD državama regiona koje nastoje da ispune standarde za prijem u NATO. 

Srbija u okviru Američko-jadranske povelje ima status posmatrača od decemba 2008. godine i nije njena članica zbog svoje vojne neutralnosti. 

Povelja sadrži 36 tačaka u kojima se preciziraju načela partnerstva, kao i opšti okviri demokratskih reformi, zaštite ljudskih prava, regionalne bezbjednosti i novih američko-jadranskih odnosa, a ove godine njom predsjedava Makedonija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )