FOTO: null

Na Poljoprivrednom dobru /PD/ "Semberija" sjetva proljećnih kultura je u punom jeku i do sada je zasijano oko 160 hektara od predviđenih oko 1.100 hektara oraničnih površina, rekao je danas Srni rukovodilac ratarske proizvodnje ovog dobra Čedomir Stojanov

On je napomenuo da je sjetva počela prošle sedmice, te da je 100 hektara zasijano merkantilnim kukuruzom, a 60 hektara sojom. 

"Uslovi su dosta povoljni, zemljište zagrijano na dovoljnu temperaturu, a opet u njemu ima i dovoljno vlage, te očekujemo da će kulture koje sad zasijavamo vrlo brzo nicati", rekao je Stojanović. 

Na PD "Semberija" u proljetnoj sjetvi kukuruz će biti zasijan na površini od oko 700 hektara, od kojeg će oko 150 hektara ići u silažu, a jedan dio u zrno. 

Na 250 hektara planom je predviđeno da bude zasijana merkantilna soja, na 50 sjemenska soja, a na 20 hektara naći će se sjemenski suncokret, dok će bijeli, koji se prvi put sije ove godine, biti zasijan na 50 hektara. 

PD "Semberija" će ove godine na 75 hektara zasijati povrće za potrebe Fabrike "Sava", na po 30 hektara grašak i boraniju, a na preostalih 15 hektara biće zasijana cvekla, paprika i paradajz. 

Ovo je posao koji je, poslije nekoliko godina, nastavljen u saradnji sa bijeljinskom prerađivačkom kućom "Sava" u kojoj, kao i u PD "Semberija" očekuju nastavak nekada dosta dobre saradnje. 

U PD "Semberija" očekuju da će, ukoliko vremenski uslovi dozvole, ukupna sjetva biti završena u agrotehničkim rokovima, odnosno do kraja aprila. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )