FOTO: srpskainfo.com

Patrijarh Srpske pravoslavne crke Irinej poručio je danas na Cetinju da su Srbi i Crnogorci jedan narod, a iako su podijeljeni, ne znači da su razdijeljeni.

"Treba jedni druge da pomažemo i da budemo narod kakav gospod i naša istorija očekuju i žele", poručio je Irinej, koji je u Crnu Goru doputovao sa patrijarhom Antiohije i cijelog istoka, Jovanom X.

On je novinarima na Cetinju rekao da mu je drago što je u Crnoj Gori, odakle je, kako je dodao, i njegova majka porijeklom.

Irinej je naveo i da njegov gost patrijarh antiohijski u Crnu Goru donio blagoslov i želju da u "srpskom narodu vladaju mir, ljubav i sloga".

"Mi smo jedan narod, iako smo podeljeni, to ne znači da smo razdeljeni", naveo je patrijarh srpski.

Patrijarsi su oko 11 sati stigli na Cetinje, gdje su u Cetinjskom manastiru služili svečanu doksologiju, nakon koje je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozdravio goste.

U pratnji patrijarha Irineja je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. U Podgoricu su doputovali i episkopi šumadijski Jovan i valjevski Milutin.

Dvije crkvene delegacije nakon Cetinjskog manastira posetiće manastir Ostrog, a potom i saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje će im u 16 časova takođe biti priređen svečani doček.

Mitropolija crnogorska primorska je saopštila da je ovo prva posjeta patrijarha Jovana X Crnoj Gori.

"Za vrijeme kralja Nikole u Crnu Goru je dolazio antiohijski patrijarh o čemu svedoči i ikona koju je tada poklonio mitropolitu Mitrofanu Banu, a koja će danas biti izneta na celivanje tokom svečanog dočeka i doksologije u Cetinjskom u manastiru", saopšteno je iz MCP.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )