FOTO: null

BIJELJINA - U Republici Srpskoj pšenicom je zasijano 47.000 hektara i njen kvalitet i zdravstveni status je zadovoljavajući, izjavio je danas pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić.

Na tradicionaloj manifestaciji "Dani polja strnih žita" u Bijeljini Pašalić je rekao novinarima da se u agraru Srpske očekuje dobra godina, sa prinosom od pet tona pšenice po hektaru, što je više od prosječne proizvodnje u Republici. 

Prema njegovim riječima, za podsticaje je prijavljeno 19.500 hektara pod pšenicom i 3.100 poljoprivrednih proizvođača, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu. 

"U Republici Srpskoj iz godine u godinu imamo povećanje prinosa strnih žita i kukuruza i dobrim dijelom je to zasluga i prezentacija i ogleda koje resorno ministarstvo organizuje na 15 lokacija širom Srpske", ocijenio je Pašalić. 

On kaže da je cilj takvog rada da se nove sorte i tehnologije predstave domaćim proizvođačima na njivi, što je mnogo efektnije. 

Manifestaciji "Dani polja strnih žita" na imanju Poljoprivrednog dobra "Semberija" u Bijeljini prisustvovao je i direktor Agencije za agrarna plaćanja Savo Minić, koji je istakao da je ove godine agrarni budžet u Republici Srpskoj povećan sa 60 na 71 milion maraka i da su sva plaćanja proizvođačima redovna. 

On je pohvalio odziv domaćih proizvođača na javni poziv za dodjelu sredstava za navodnjavanje i naveo da su poljoprivrednici Republike Srpske za proteklih šest mjeseci investirali 12 miliona KM u sisteme i opremu za navodnjavanje. 

"Generalno imamo uzlazni trend kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja u Republici Srpskoj, a plasirane subvencije Srpske samo poljoprivrednicima u Bijeljini imaju neprestano povećanje u posljednje četiri godine, od devet miliona maraka u 2014. godini na više od 12 miliona maraka u prošloj godini", rekao je Minić. 

Na "Danima polja strnih žita" u Bijeljini poljoprivrednici su imali priliku da vide makroogled sa 63 sorte hibrida ozimih strnih žita, na kojem su pšenica, ječam, tritikale, zob i raž zasijane na 2,5 hektara, a zastupljeno je 12 selekcionih kuća.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )