FOTO: finansije-konsalting.rs

Vodeće političke partije u Republici Srpskoj i FBiH nisu se proslavile na polju poštovanja zakona koji se odnose na njihov rad, na šta su ponovo upozorili revizori, koji su utvrdili da nadležni nisu ispravno vodili poslovne knjige, da nisu plaćali zakup niti prijavljivali nenovčane donacije.


Političke partije u BiH finansiraju se iz nekoliko izvora. Novac crpe iz članarina i budžeta sa svih nivoa vlasti, kao i priloga od fizičkih i pravnih lica, donacija, imovine u svom vlasništvu te poklona i ostalih adresa. Pojedine stranke u kasama godišnje imaju i po nekoliko miliona maraka, a najnoviji izvještaj o izvršenom pregledu, kontroli i reviziji finansijskih izvještaja stranaka za 2017. godinu, koji je uradila Služba za reviziju Centralne izborne komisije (CIK) BiH usvojen je na sjednici te institucije u srijedu. Pod lupom su se našle poslovne knjige nekoliko desetina stranaka koje su aktivne u BiH, a rezultati su pokazali da je bilo dosta kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka.

SDA je premašila plan rashoda za više od 440.000 KM, nije iskazala nenovčanu donaciju po osnovu besplatnog korišćenja poslovnog prostora u vlasništvu opštine Kupres, a dio priloga fizičkih lica nije uplaćen na transakcijski račun centrale stranke.

Plan je premašio i SNSD. Utvrđeno je da nisu imali upisane sve prihode i rashode, da su potrošili 113.490 KM mimo programa utroška te da neki ugostiteljski računi nisu potpisani od strane korisnika usluge. Oni su, kao i druge stranke, reagovali na preliminarni izvještaj i dostavili korigovane obrasce.

Sve obaveze nije evidentirao ni HDZ BiH, čime su prekršili pravilnike.

- Utvrđeno je da je stranka na osnovu opomene uprave Bihaća platila 4.808 KM zakup od decembra 2015. do avgusta 2017. godine. S obzirom na to da je za dug saznala nakon opomene, činjenica je da nemaju tačan uvid u stanje obaveza - navedeno je u izvještaju službe.

Analizom dokumenata u SDS-u je utvrđeno da program utroška novca i plana nisu sačinjeni tako da obezbjeđuju punu transparentnost, a ni oni nisu evidentirali nenovčanu donaciju po osnovu besplatnog korišćenja poslovnog prostora u Srebrenici. Propusti su utvrđeni i kod DNS-a. Za zakup su, između ostalog, planirali, 60.000, a iskeširali 107.235 KM, a utvrđeno je da nisu vodili poslovne knjige u skladu sa propisima.

PDP nije iskazao nenovčanu donaciju po osnovu besplatnog korišćenja poslovnog prostora u vlasništvu opštine Srebrenica, a prekršili su i Izborni zakon, jer je za 300 KM premašio dozvoljeni limit za kampanju na prijevremenim izborima za načelnika Glamoča.

Kod SP-a je utvrđeno da je bijeljinski odbor koristio poslovni prostor koji je stranci dodijeljen od organa vlasti 1998. godine, za koji nije sklopljen ugovor ni drugi akt kojim je regulisan pravni osnov korišćenja prostora za koji stranka ne plaća troškove niti ima bilo kakva davanja.

Težina stranačkih kasa (u milionima KM)

SDA           4,04

SNSD                  2,29

HDZ BiH    1,91

SDS           1,51

DNS           0,64

PDP           0,60

SP              0,49

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )