FOTO: Glas Srpske

Pojedine političke partije na proteklim izborima su dobile svoje nove bastione, pa je tako SNSD najbolji rezultat napravio u Istočnom Novom Sarajevu, DNS je osvojio Pale, NDP potvrdio da je Šamac njegovo najveće uporište, a PDP u Banjaluci dobio veliko povjerenje građana.

Kandidati SNSD-a i vladajuće koalicije za srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović najbolji izborni rezultat napravili su u Istočnom Novom Sarajevu, čime je ova opština definitivno postala novo utvrđenje SNSD-a u cijeloj Republici Srpskoj.

Istočno Novo Sarajevo je i jedina opština u RS u kojoj je Željka Cvijanović osvojila više od 60 odsto glasova ili, preciznije, 4.226 od ukupno 6.977 važećih glasova, odnosno 60,57 odsto. Milorad Dodik napravio je još bolji rezultat, jer je osvojio 4.673 glasa ili čak 65,60 odsto od ukupno 7.123 važeća listića.

Načelnik ove opštine i šef Gradskog odbora SNSD-a Istočno Sarajevo Ljubiša Ćosić kaže da SNSD u Istočnom Novom Sarajevu pobjeđuje u kontinuitetu na svim izborima od 2012. godine.

- Iz jednog u drugi izborni ciklus ostvarujemo sve bolji rezultat. Ovogodišnji rezultat je posljedica toga što su realizovana ili se realizuju sva obećanja koja su građanima dali dosadašnji predsjednik i novi srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i aktuelna premijerka i nova predsjednica RS Željka Cvijanović. Rezultat je trebalo da bude još bolji, ali neki koalicioni partneri na terenu nisu odradili sve kako je dogovoreno, ali važno je da su građani prepoznali da mi iz SNSD-a radimo u njihovom interesu i zato sam ubijeđen da ćemo praviti i bolji rezultat od ovih 43 odsto, koliko smo osvojili 7. oktobra - kaže Ćosić.

Pored Prijedora koji važi za tradicionalni bastion DNS-a, ova stranka od 7. oktobra ima novo uporište - Pale. DNS je u Palama osvojio 4.465 ili 35,04 odsto glasova, što je procentualno više i od Prijedora u kojem je za stranku Marka Pavića glasalo 34,35 odsto birača. DNS je u Palama iza sebe ostavio i SNSD i SDS, a najzaslužniji za to je šef paljanskog DNS-a Aco Stanišić koji je dobio podršku 3.317 svojih sugrađana.

- Moji sugrađani, moje komšije i prijatelji su prepoznali i nagradili sve ono što ja radim u posljednjih 20 godina i ovaj rezultat zaista smatram svojim velikim ličnim uspjehom - kaže Stanišić.

Na pitanje da li je ovim praktično najavio kandidaturu za načelnika Pala na lokalnim izborima 2020. godine, Stanišić kaže da je o tome još rano govoriti.

- Daleko su lokalni izbori, ali sam siguran da će koalicioni partneri imati zajedničkog kandidata za načelnika - kaže Stanišić.

Načelnik Šamca i funkcioner NDP-a Đorđe Milićević poslije dvije godine u fotelji načelnika potvrdio je da dobro radi svoj posao, jer su Šamčani najveću podršku dali njegovoj partiji, odnosno koaliciji “NDP Dragan Čavić-NS-SNS-Sloboda”.

Ova koalicija osvojila je 2.066 glasova i iza nje su ostali i SDS i SNSD, a najzaslužniji za ovakav izborni rezultat je Milićević, čime je opravdao povjerenje koje su mu sugrađani dali prije dvije godine i potvrdio da je Šamac jedino uporište stranke Dragana Čavića u cijeloj RS.

PDP dobio Banjaluku

Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić izgubio je trku za srpskog člana Predsjedništva BiH od Milorada Dodika, ali je PDP dobio Banjaluku koja je postala najjače uporište ove stranke.

PDP je na lokalnim izborima 2016. godine u Banjaluci imao 7.199 glasova, a 7. oktobra dobio je podršku čak 23.059 birača u najvećem gradu Srpske, čime se primakao do sada neprikosnovenom SNSD-u koji je osvojio 28.509 glasova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )