FOTO: null

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ za BiH Francisko Parodi ocjenjuje da je BiH u proteklih nekoliko mjeseci ostvarila značajan napredak u pregovorima sa ovom institucijom i da se sada nalazi u finalnoj fazi komunikacije radi dobija

"Trenutno smo u fazi kada se dogovaramo o setu politika koje je potrebno sprovesti prije nego što Izvršni odbor MMF-a odobri program. Na ovaj način demonstrirali bismo opredijeljenost za program i otvorili put za dalje reforme koje bi se sprovodile tokom programa", rekao je Parodi.

On je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim progresom koji u sprovođenju mjera iz Reformske agende ostvaruje Vlada Federacije BiH /FBiH/. 

Prema njegovim riječima, neophodno je da izvršna vlast na svim nivoima u BiH bude posvećena kvalitetu reformskih mjera, a ne njihovom kvantitetu. 

"Vlasti bi trebalo da, osim privlačenja stranih investicija, više pažnje posvete i fiskalnoj konsolidaciji kako bi se obezbijedilo smanjenje javnog duga, unaprijedio kvalitet javne potrošnje, očuvala stabilnost finansijskog sektora i oživjelo kreditiranje bankarskog sektora", poručio je Parodi. 

I pored problema u određenim bankama u BiH, on smatra da je bankarski sektor stabilan i finansijski likvidan - otporan na šokove. 

"U toku su aktivni razgovori sa predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj u pogledu preuzimanja snažnih i pravovremenih mjera za rješavanje problema slabijih banaka", rekao je Parodi. 

On je dodao da su u oba entiteta u BiH u pripremi zakoni o bankama koji će biti usklađeni sa direktivama EU i zahtjevima Bazela, koji bi trebalo da budu usvojeni do kraja godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )