FOTO: null

Promet na Banjalučkoj i Sarajevskoj berzi u prvom polugodištu ove godine iznosio je 517,9 miliona maraka, te je zabilježio pad od 7,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci iz analize Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH.

Nešto veći promet je zabilježen na Sarajevskoj, u odnosu na Banjalučku berzu, ali je istovremeno Sarajevska berza zabilježila pad prometa od 13,6 odsto u odnosu na prvo polugodište prošle godine, dok je Banjalučka berza zabilježila blagi rast prometa od 0,5 odsto. Međutim, treba reći da vrijednost kapitalizacije na obje berze u junu ove godine bilježi rast od 7,6 odsto u odnosu na vrijednosti u junu prošle godine.

Tako zvanični podaci pokazuju da je na Sarajevskoj berzi (SASE) na kraju prvog polugodišta ove godine ostvaren promet u iznosu od 259,8 miliona KM, što čini 50,2 odsto od ukupnog ostvarenog prometa na berzama u BiH.

"Koristeći infrastrukturu SASE u prvom polugodištu uspješno je održano devet javnih ponuda, u ukupnom iznosu od 198,9 miliona KM, što čini 76 odsto ukupnog prometa na SASE u prvom polugodištu", navedeno je u analizi DEP-a BiH. Dodaju da je najveći promet u prvom polugodištu ostvaren dionicama Ziraat bank Sarajevo u iznosu 24,3 miliona KM.

Sa druge strane, na Banjalučkoj berzi na kraju prvog polugodišta ove godine ostvaren je promet u iznosu od 258,1 milion KM, što čini 49,8 odsto od ukupnog prometa ostvarenog na bh. berzama.

"U prvom polugodištu je javnom ponudom obveznica i trezorskih zapisa RS prikupljeno 196,2 miliona KM, što čini 76 odsto ukupnog prometa na ovoj berzi", navodi se u analizi DEP BiH. Kako su istakli, najveći promet je ostvaren dionicama "Telekoma Srpske" Banjaluka u iznosu od 4,2 miliona KM i prodajom na sekundarnom tržištu trezorskih zapisa RS u iznosu od 5,99 miliona KM.

Međutim, kada je u pitanju samo jun ove godine, ukupan promet na obje berze iznosio je 136,3 miliona KM i veći je za 20,2 odsto u odnosu na promet u istom mjesecu 2014. godine. Zvanični podaci pokazuju da je na Sarajevskoj berzi ostvaren promet od 54,7 miliona KM, što čini 40,2 odsto od ukupno ostvarenog prometa na berzama u BiH. Održano je 29 emisija trezorskih zapisa i devet emisija obveznica FBiH, čime je prikupljeno ukupno 49,9 miliona KM, što iznosi 91 odsto ukupnog ostvarenog prometa. Inače, promet na SASE u junu ove godine je veći za 26,7 odsto u odnosu na promet u istom mjesecu 2014. godine.

U junu ove godine na Banjalučkoj berzi ostvaren je promet u iznosu od 81,6 miliona KM, što čini 59,8 odsto od ukupnog prometa ostvarenog na berzama u BiH u ovom mjesecu. Od tog iznosa 72,02 miliona KM je ostvareno javnom ponudom obveznica i trezorskih zapisa RS, što iznosi 88 odsto ostvarenog prometa na ovoj berzi u junu. Treba reći da je promet na Banjalučkoj berzi u junu veći za 16,2 odsto u odnosu na promet u istom mjesecu prošle godine.

Goran Radivojac, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, rekao je da su obje berze u BiH već sedam godina u krizi, koja je počela 2006. godine, kada su berze bile na vrhuncu.

"Ako posmatramo berzanske indekse, bar što se tiče Banjalučke berze, oni su potonuli duboko ispod nekog početnog nivoa, a to je 1.000 poena", rekao je Radivojac.

Smatra da je nastavak pada trgovanja i berzanskih indeksa, odnosno ukupnog prometa i pad kapitalizacije na berzama praktično posljedica duboke krize u kojoj se nalazi finansijsko tržište.

"Mi kako nemamo ozbiljnih finansijskih instrumenata, izuzev državnih obveznica ili trezorskih zapisa, tako nemamo ni ozbiljnijih investitora koji bi kupovali akcije", kazao je on. Radivojac je mišljenja da je ove i sljedeće godine zadnji trenutak da se nešto uradi po tom pitanju, inače će obje berze doživjeti totalni kolaps i ostaćemo bez berzanskog trgovanja, odnosno finansijskog tržišta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )