FOTO: null

Imamo sve više zahtjeva za koncentratima trombocita koji se pripremaju samo iz svježe uzete krvi, čiji je rok upotrebe pet dana, a svaki dobrovoljni davalac krvi je dobrodošao, bez obzira na krvnu grupu.

 
Kazala je ovo za “Glas Srpske” šef Službe za prikupljanje krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS u Banjaluci Veselka Ćejić i dodala da, iako je pandemija uticala na manji odziv dobrovoljnih davalaca, uspijevaju da obezbijede potrebne količine krvi i krvnih komponenti, jer transfuziološko liječenje pacijenata mora biti kontinuirano i sigurno.
 
Lani su, pojasnila je, u bolnicama mnoge operacije odgođene, tako da su i potrebe za krvlju bile nešto smanjene u odnosu na prethodne godine.
 
- U 2019. godini potrošeno je oko 16.500 doza ove dragocjene tečnosti, a prošle godine oko 14.500 doza - istakla je Ćejićeva.
 
Potrebe za dragocjenom tečnošću koja život znači zavise od potreba pojedinačnih pacijenata u bolnicama i njihovih krvnih grupa.
 
- Teško je precizirati koja je krvna grupa u datom trenutku više ili manje neophodna, jer ona koja je najpotrebnija zavisi od zahtjeva koje dobijamo iz bolnica, a ove potrebe mijenjaju se svakodnevno - kazala je Ćejićeva i dodala da je u našoj populaciji najzastupljenija krvna grupa A pozitivna, koju ima oko 35 odsto stanovnika, a najmanju zastupljenost ima AB negativna krvna grupa, koju ima oko 1,5 odsto građana.
 
Najčešće su, ističe, zalihe krvi popunjene srazmjerno prisutnosti određenih krvnih grupa u populaciji.
 
- Pandemija virusa korona je učinila rad Zavoda izazovnijim i otežanim od marta prošle godine kada smo se suočili sa ovim problemom. Prikupljanje i obezbjeđivanje sigurne krvi za pacijente u bolnicama u Srpskoj donekle se promijenilo zbog dodatnih kriterijuma koje smo uveli - kazala je Ćejićeva.
 
Pojasnila je da se, u sklopu redovnog ljekarskog pregleda koji se obavlja prije svakog darivanja krvi, od davalaca uzima i detaljna epidemiološka anamneza u vezi sa infekcijom virusom korona, a sama procedura obavlja se u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo RS.
 
Kreće doniranje krvne plazme
 
U Zavodu za transfuzijsku medicinu RS u Banjaluci danas će prvi davaoci koji su preboljeli “kovid 19” donirati krvnu plazmu.
 
Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, uz podršku Vlade Srpske, Zavod je nabavio potrebnu opremu i obavio edukacije zaposlenih za početak prikupljanja rekonvalescentne plazme.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )