FOTO: pixabay

Vrijeme koje djeca svakog dana troše na školske aktivnosti i učenje prepolovilo se tokom pandemije virusa korona sa prosječnih 7,4 na 3,6 sati dnevno, rezultat je ankete koju je u junu sproveo IFO institut među 1.099 roditelja u Njemačkoj.

Prema ovom istraživanju, 38 posto đaka je tokom pandemije učilo najviše dva sata dnevno, a 74 procenta najviše četiri sata dnevno, navodi se u saopštenju IFO instituta dostavljenom Tanjugu.

Istovremeno, vrijeme koje su djeca provodila gledajući televiziju, igrajući igrice na kompjuteru i koristeći mobilni telefon povećalo se sa ranijih četiri na 5,2 sata dnevno.

"Ovi rezultati pokazuju koliko je važno da se vratimo normalnom pohađanju škole i školskih časova, poštujući mjere zaštite. Tamo gdje je zatvaranje neizbježno, škole bi trebalo da pređu na direktna onlajn predavanja", kaže Ludger Vesman, direktor IFO Centra za ekonomiju obrazovanja.

Roditelji su vrlo svjesni problema: 64 posto njih smatra da je njihovo dijete tokom pandemije naučilo "mnogo manje".

Anketa pokazuje i da se uključenost roditelja u školske aktivnosti djece, u pogledu vremena, udvostručila. Prije zatvaranja škola provodili su u prosjeku pola sata dnevno pomažući djetetu u školskim zadacima. Tokom pandemije ovo se popelo na punih sat vremena.

Međutim, 38 odsto roditelja navodi da ova situacija vrši veliki psihološki pritisak bilo na njihovo dijete, bilo na njih samih, a 28 odsto roditelja je izjavilo da se više svađaju sa svojom djecom nego ranije.

Kad je riječ o studenatima univerziteta, i kod njih je vrijeme utrošeno na učenje smanjeno kao i kod školaraca, samo je porast sati posvećenih pasivnim aktivnostima bio nešto manji.

Oko 57 procenata studenata je pohađalo grupne onlajn časove manje od jednom nedjeljno, a samo šest posto njih je pratilo takve časove svakodnevno.

Predavanja "jedan na jedan" s profesorima su bila još rjeđa, posebno među djecom čiji roditelji nisu pohađali univerzitet i među slabijim studentima.

Nedjeljne radne liste je dostavljalo 96 odsto studenata, a 64 odsto njih je dobijalo povratne informacije o svom radu najmanje jednom nedjeljno.

Ipak, ako neko pita sve Nijemce, a ne samo roditelje, 79 posto se slaže u potpunosti ili djelimično s tvrdnjom da je odluka o zatvaranju škola bila dobra.

Čak 79 posto učesnika ankete podržava da onlajn časovi budu obavezni kada su škole zatvorene.

"To pokazuje da očigledna većina Nijemaca pozdravlja mjere da se na neki način reši nizak nivo posvećenosti djece i adolescenata školovanju", kaže Vesman.

Istraživanje je takođe otkrilo da je 83 odsto anketiranih za veću podršku djeci iz teškog socijalnog miljea, 70 odsto želi da se održe završni ispiti; 59 odsto smatra da bi maske za lice trebalo da budu obavezne za studente; a 58 procenata se zalaže za redovno testiranje na virus korona za sve studente. Ipak, 56 posto ispitanika odbija korona aplikacije za praćenje kontakata putem mobilnih telefona u školama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )