FOTO: srpskainfo.com

Veoma je mali broj zemalja svijeta uveo mjere za zaštitu žena od uticaja pandemije virusa korona, saopštile su danas dvije Agencije UN.

Usaopštenju Agencije UN za žene i Programa UN za razvoj (UNDP) se ističe da krize pružaju šanse da se društva oblikuju za mnogo bolju budućnost ali da brojne države nisu uspjele da zaštite žene i djevojke od rizika povezanih sa pandemijom poput nasilja u porodici.

– Pandemija virusa korona imala je veoma teške posljedice po žene kao žrtve nasilja u porodici jer su bile blokirane sa svojim zlostavljačima, kao neplaćene za brigu u porodicama i zajednicama kao radnici na poslovima koji nemaju dovoljnu društvenu zaštitu – rekla je direktor Agencije UN za žene Famzile Mlambo-Ngluka.

Oko 71 odsto mjera povezanih sa svim polovima bilo je usmjereno na sprečavanje nasilja nad ženama i djevojkama, samo deset odsto je imalo za cilj jačanje ekonomske bezbjednosti žene. Manje od trećine mjera bilo je usmjereno na neplaćeni rad u starateljstvu.

Istraživanjem UN obuhvaćeno je 206 država radi procjene da li su obuhvatili i mjere za rješavanje problema nasilja nad ženama i djevojkama, podržavaju neplaćenu brigu ili jačaju ekonomsku bezbjednost žena.

Rezultati su pokazali da svaka peta država u svojim mjerama nije obuhvatila nijednu od ove tri oblasti a samo je 12 odsto nešto preduzelo.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )