FOTO: null

Američki zvaničnik Metju Palmer razgovarao je danas u Beogradu sa predsjednikom i premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić, o stanju na Kosovu i Metohiji.

Uprkos neslaganjima u stavovima o KiM, Vučić i Palmer su saglasni da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključna i za regionalnu stabilnost.

Oni su istakli da su miroljubivi razgovori i puna primjena postignutih dogovora ključni za postizanje održivog rješenja, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije. 

Palmer, vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, obećao je kontinuiranu podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, na svaki način koji učesnici u dijalogu smatraju korisnim. 

"Uprkos neslaganjima u stavovima o Kosovu i Metohiji, Vučić i Palmer su saglasni da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti, ne samo za proces pridruživanja EU, već i za regionalnu stabilnost i buduće blagostanje i prosperitet naroda u regionu", navodi se u saopštenju nakon sastanka Vučića i Palmera koji su razgovarali i o važnosti dugotrajnog prijateljstva Srbije i SAD i posvećenosti dvije zemlje da dalje razvijaju odnose. 

Oni su ocijenili da je ovo ključni period za budući razvoj Srbije, posebno kada je riječ o nastojanjima da postane punopravna članica EU. 

Američki zvaničnik je istakao da će SAD nastaviti da podržava napore Srbije za pridruživanje EU. 

Vučić i Palmer su naglasili i važnost dobrosusjedskih odnosa u regionu, ocijenivši da oni doprinose stabilnosti.

Formirati ZSO i nastaviti dijalog

Brnabićeva je na sastanku s Palmerom istakla važnost formiranja zajednice srpskih opština (ZSO) i naglasila da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom.

Ona je podsjetila da je Srbija ispunila sve preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma i da isto očekuje i od Prištine, saopšteno je iz Vlade Srbije. 

Brnabićeva je izrazila protest povodom nedavnog hapšenja direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i napada prištinske policije na srpske zvaničnike, civile i novinare. 

Ona je na sastanku sa vršiocem dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja istakla da Srbija od međunarodne zajednice očekuje osudu nasilja prištinskih bezbjednosnih snaga. 

Palmer je ocijenio da je prevashodni interes SAD da se očuva mir, stabilnost i bezbjednost Balkana.

On je iskazao nezadovoljstvo zbog nedavnih incidenata na Kosovu i Metohiji i naglasio važnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU. 

Prema njegovim riječima, sprovođenje sporazuma i dijalog su jedini način da se pronađe konstruktivno rješenje. 

Palmer je istakao da SAD teži nastavak pozitivne dinamike bilateralnih odnosa sa Srbijom, te da je vizija Srbije i SAD ista, a to je stabilna i prosperitetna Srbija u EU. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )