FOTO: null

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH oduzeli su za sedam mjeseci ove godine robu vrijednu 4,05 miliona maraka, a najviše je oduzeto odjeće i obuće, automobila, kao i opreme za automobile.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević rekao je da je roba najčešće oduzimana zbog carinskih prekršaja, neprijavljivanja i nepravilnog korišćenja robe uvezene po povlastici.

- Uglavnom se radilo o tome da je prijavljena manja količina robe u papirima u odnosu na stvarno stanje na kamionu, a sve s ciljem da bi se platile manje uvozne dažbine prilikom carinjenja robe - rekao je Kovačević i dodao da su oduzimani i akcizni proizvodi koji su bili u prodaji bez nalijepljenih poreskih, odnosno kontrolnih markica i vjerodostojne dokumentacije.

Istakao je da je roba najčešće oduzimana u Carinskoj ispostavi Gradiška, na pijaci "Arizona", te u carinskim ispostavama Sarajevo, Bihać, Cazin, Gradačac, Mostar, Ljubuški i Višegrad.

- Kad je u pitanju vrsta oduzete robe, najviše ima raznih tekstilnih proizvoda i obuće, vozila i opreme za automobile. U nekoliko akcija u toku 2015. oduzete su znatne količine duvana koji je prodavan, a nije bio obilježen akciznim markicama - naglasio je Kovačević.

Roba koju službenici UIO oduzimaju ima karakter privremeno oduzete robe i najvećim dijelom je smještena u centralno skladište UIO u Banjaluci. Trenutno se u skladištima UIO nalazi roba vrijedna oko devet miliona KM.

- O konačnoj sudbini privremeno oduzete robe odlučuju nadležni sudovi. Za pravosnažno oduzetu robu sud obično u presudi kaže šta će se s njom dalje dešavati, hoće li se uništiti, prodati ili nešto treće, a sve u zavisnosti od vrste robe - kazao je Kovačević.


Prekršaji

Ratko Kovačević je istakao da je UIO nadležnim sudovima za sedam mjeseci ove godine podnio 394 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdao 234 prekršajna naloga.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )