FOTO: null

Osnovna škola "Srbija" u saradnji sa opštinom Pale obezbijedila je smještaj u blizini područne škole u Podgrabu za devetogodišnjeg Strahinju Živkovića iz sela Šip, koji je svakodnevno pješačio do škole 20 kilometara.

Direktor Osnovne škole "Srbija" Sanja Marković rekla je novinarima da je presrećna i prezadovoljna što su poslije nekoliko mjeseci uspjeli da presele porodicu Živković u Podgrab, kako bi Strahinja bio bliže školi.

Zahvaljujući kolektivu škole koji je nesebično učestvovao u ovoj akciji, ona je rekla da je inicijativa krenula od učitelja Đorđa Lalovića.

"Kasnije su se akciji pridružili opština Pale, preduzetnik Milomir Kusmuk koji je obezbijedio posao za majku, Studentski centar `Pale`, organizacija `Vord vižin` i trgovinska radnja `Galteks`", navela je Markovićeva.

Ona je dodala da je stan na korištenje, privremeno rješenje, ali da postoje indicije da problem porodice Živković bude trajno riješen.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović naglasio je da je opština uključena od početka u ovu priču, te da je sretan što su imali mogućnost da Strahinji omoguće smještaj u blizini škole tokom zimskog perioda.

"Ovaj gest nije samo plod današnjeg rada. Iza ovoga se zaista kriju dani i dani rada. Ispred lokalne zajednice zahvaljujem Osnovnoj školi `Srbija`, jer da nema tog pojedinačnog entuzijazma koji preraste u kolektivni, od ovoga danas ništa ne bi bilo", naglasio je Јugović.

On je zahvalio i privatniku Milomiru Kusmuku koji je omogućio da majka devetogodišnjeg Strahinje dobije posao.

"Na ovaj način za Strahinju rješavamo problem pješačenja u zimskom periodu, jer nismo mogli dozvoliti da pješači u jednom i drugom smjeru", istakao je Јugović.

Prema njegovim riječima, lokalna zajednica će ostati u ovoj priči, bez obzira da li će ovo biti trajan smještaj ili će biti pronađeno neko drugo rješenje.

Učitelj u područnoj školi "Podgrab" Đorđe Lalović istakao je da su današnji osmijesi na licima dokaz da obećanja koja pristignu iz lokalne uprave nisu samo prazna obećanja.

On navodi da su za manje od dva mjeseca uspjeli da obezbijede stan na korištenje za Strahinju i njegovu majku.

"Na nama kao vaspitno-obrazovnoj ustanovi, ali i lokalnoj zajedici i cjelokupnom društvu jeste da pomognemo ovoj porodici da se privikne na ovu sredinu pošto je za njih sve novo. Strahinja, o stanovanju u stambenoj zgradi zna onoliko, koliko je naučio kroz nastavu prirode i društva", naveo je Lalović.

Devetogodišnji dječak Strahinja Živković iz sela Šip kod Pala do škole svaki dan pješači 20 kilometara, a istovremeno jedini je đak ove škole koji nema nijedan izostanak sa časa.

Vrlodobar je učenik, živi u trošnoj seoskoj kući, sa djedom, bakom i samohranom majkom.

Strahinja je veći dio puta do škole prolazio kroz gustu i nepreglednu šumu, a susretao se i sa divljim životinjama, pa je presretan što su ti dani iza njega.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )