FOTO: Glas Srpske

Cijene kvadrata novih stanova u Srpskoj pale su u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na isti period lani, a uprkos tome prodavci nekretnina ne mogu se pohvaliti većom prodajom.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj prodatih novih stanova u Republici Srpskoj u prvom kvartalu ove godine manji je za 7,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Statističari su izračunali i da je prosječna cijena kvadrata novih stanova bila niža za 28 KM, odnosno 0,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

- Prodato je ukupno 346 novih stanova po prosječnoj cijeni od 1.513 maraka po metru kvadratnom - naveli su u zavodu.

U banjalučkim agencijama za promet nekretnina ističu da su cijene kvadrata u gradu na Vrbasu i dalje prilično visoke, te da loša prodaja ne čudi, s obzirom na to da sve više ljudi odlazi u inostranstvo.

- Došlo je do velikog zasićenja na tržištu nekretnina, a tome su kumovale visoke cijene i migracije stanovništva. U Banjaluci je cijena novih stanova i dalje između 2.000 i 2.600 KM po kvadratu - rekla je vlasnica banjalučke agencije “Euroagent” Senka Gatarić-Vasilić i dodala da očekuje da cijene novih stanova do kraja godine neće rasti.

Velikom prodajom ne mogu se pohvaliti ni u Prijedoru.

- Cijena kvadrata je oko 1.600 maraka, a najveća potražnja vlada za stanovima površine između 30 i 50 kvadrata - rekao je vlasnik agencije za nekretnine “VHS trejd” Leonard Samardžija.

Agent prodaje u agenciji “Sim nekretnine” u Bijeljini Željko Despotović kaže da je prodaja stanova u Bijeljini u prvom tromjesečju ove godine na približno istom nivou kao lani.

- Cijene su možda čak i veće za nekih 50 maraka po kvadratu. Uprkos tome oko 80 odsto stanova bude prodato i prije nego što zgrada bude završena. Najviše se prodaju stanovi površine oko 40 kvadrata - rekao je Despotović i dodao da se cijena kvadrata u Bijeljini kreće oko 1.600 KM.

Vlasnik trebinjske agencije za nekretnine “Tviko” Vaso Milić ocijenio je da na negativan statistički rezultat utiču visoke cijene kvadrata na sjeveru i sjeverozapadu Republike.

- Mali stanovi na jugu Srpske su veoma traženi - rekao je Milić i dodao da se cijene kvadrata u Trebinju kreću od 1.700 do 2.100 KM.

Kuće

Trgovci nekretninama ističu da kuće prodaju znatno lošije u odnosu na stanove.

- U prosjeku na 19 prodatih stanova prodamo jednu kuću, a u zavisnosti od lokacije cijena kuća kreće se od 800 do 900 maraka po kvadratu - rekao je Željko Despotović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )