FOTO: null

Dežurni sinoptičar u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske Milica Đorđević izjavila je Srni, povodom godišnjice katastrofalnih poplava koje su zahvatile Srpsku, da je u pojedinim predjelima u maju 2014. godine količina padavina bila dva i po puta već

Obilne i česte padavine počele su u aprilu, a od 14. aprila do 4. maja prošle godine kiša je padala skoro svakog dana, ukupno 21 dan. 

Samo u tri dana, od 13. do 17. maja prošle godine, na području Bijeljine palo je 178.2 litara kiše po metru kvadratnom ili tokom cijelog maja 252.2 litra po metru kvadratnom, u Doboju 146 litara po metru kvadratnom ili tokom mjeseca 270.4 litra, a u Banjaluci 107.5 litra po metru kvadratnom, odnosno tokom maja prošle godine 217.8 litara po metru kvadratnom. 

Prosjek padavina u maju na području Bijeljine je 70.1 litara po metru kvadratnom, u Doboju 89 litara, a u Banjaluci 95.2 litra po metru kvadratnom. 

Đorđevićeva kaže da je za razliku od maja prošle godine, u maju ove godine u Banjaluci palo 17 litara kiše po metru kvadratnom, u Doboju 15 litara, a u Bijeljini devet litara kiše po metru kvadratnom. 

Najveća količina padavina u maju prošle godine pala je na zapadu Srpske i na regionu od Sokoca, preko Han Pijeska do Bijeljine i Doboja. 

Iz Hidrometeorološkog zavoda /HMZ/ Republike Srpske navode da su obilne padavine 3. i 4. maja prošle godine dovele do izlivanja pojedinih rijeka, posebno na sjeveru Repeublike. 

Od 5. maja nakratko je bilo suvo, a 11. i 12. maja ponovo je padala kiša. Sve ove padavine su dovele da zemlja bude prezasićena vodom, dok su rijeke i podzemne vode bile visoke prije početka jakih padavina 13. maja. 

Od 13. maja je jačao novi ciklon oko Italije i u Sredozemlju, poznat pod imenom "Tamara", a padavine koje je donio pokrenule su jake poplave 15. maja prošle godine. 

Na jugu BiH, a potom i u centralnim i istočnim predjelima, 13. maja prošle godine bilo je obilnih padavina, dok je ciklon nastavio da jača i održavao se iznad regiona Srpske i Srbije i narednih dana. 

Na sjeveroistoku Evrope nalazio se veoma jak i prostran anticiklon koji je pravio "blokirajuću situaciju", odnosno nije dozvoljavao da se ciklon premješta ka jugoistoku, već se tri dana održavao u našem regionu. 

"Ciklon se regenerisao i tokom tri dana je bilo veoma obilnih padavina, ponegdje je palo i više od 200 litara kiše po metru kvadratnom", navodi se u meteorološkom osvrtu HMZ Republike Srpske na majske poplave prošle godine. 

Manje padavina je bilo samo na jugu i na krajnjem sjeverozapadu, a 17. maja je ciklon postepeno slabio i kiša je polako prestajala da pada. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )